(VIDEO) Memorijalnom centru svi moramo pomoći

Ono što je meni jednako važno, čak i važnije od novca, jeste da se pokaže kako Srebrenica nije samo naša briga, ističe Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari

Stanje u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari prezentirano je jučer u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega je potpisan i Memorandum o razumijevanju s kantonima, općinama i gradovima.

Inicijalni poziv, koji su potpisali Memorijalni centar Srebrenica-Potočari te ministarstva civilnih poslova i za ljudska prava i izbjeglice BiH, upućen je sredinom novembra svim kantonima, općinama i gradovima, te premijeru FBiH, a kao rezultat je dogovoren Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Kritična masa

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, napomenuo je da MC Potočari u ovom trenutku iz državnog budžeta dobija nešto više od 500.000 KM.

– To je ono što je dovoljno za plaće, održavanje i komunalije. Mi nemamo novca da radimo ono što je naš glavni posao. Nemamo novca da pokušamo sačuvati lokaciju na kojoj se nalazi Memorijalni centar. Nemamo novca da radimo vlastite istraživačke projekte i ova, da kažem, mini donatorska konferencija, sazvana je s tim ciljem. Ono što je meni jednako važno, ako ne čak i važnije nego novac, jeste da se pokaže kako Srebrenica nije samo naša briga. Ono što mogu reći na temelju odziva je da je danas ovdje nekih 40-ak načelnika, gradonačelnika i predstavnika drugih nivoa vlasti. Stvorila se neka kritična masa, koja Memorijalni centar i očuvanje sjećanja na genocid smatra javnim dobrom i spremna je da tome doprinese, istakao je Suljagić.

Upozorio je da je lokacija fizički ugrožena, te da ona propada zadnjih 10-15 godina.

– Curi nam krov. Voljeli bismo da se fokusiramo na konzerviranje te lokacije, a za početak da probamo rekonstruisati infrastrukturu, jer ne možemo govoriti o izložbama i arhivi ako nam curi krov, naveo je on.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa istakla je kako je važno da se pruži podrška radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

– Memorijalni centar je mjesto koje bilježi vrijeme zločina i genocid. Jednostavno, Memorijalni centar će se truditi da ostane kao dokaz, opomena i svjedok minulih događaja, kazala je Hotić.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, naglasio je da je važno da se u budžetima institucija općinskog, kantonalnog i entitetskog nivoa nađe stavka za finansiranje Memorijalnog centra.

Negiranje zločina

– Vi znate da je u državnom budžetu za Memorijalni centar obezbijeđeno 500.000 KM, što se pokazalo nedovoljnim i nedopustivo je da Memorijalni centar nema dovoljno sredstava. Stoga, na ovakav način želimo da jednu značajnu podršku damo Memorijalnom centru, da mogu pokrenuti projekte i adekvatno voditi posao, poručio je Osmanović.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakla je ključnim to da Srebrenica ne bude poznata samo 11. jula, nego da centar u Potočarima postane centar kulture sjećanja.

– Ovo je posebno potrebno u trenutku kada smo svjesni da je sve više negiranja ratnih zločina i presuda, podvukla je Borovac.

Pogledaje još u prilogu O kanala:

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close