(VIDEO) Potpredsjednik NSRS: Kako je prije 26 godina Nenad Stevandić “oslobodio” Kotor Varoš od Bošnjaka i Hrvata

0

Prije 26 godina, 11. juna 1992. godine, pripadnici Srpskih odbrambenih snaga (SOS) kojima je komandovao aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić “oslobodili” su Kotor Varoš od Bošnjaka i Hrvata.

 

 

O njegovom “junaštvu” svjedoči i video snimak u trajanju od 8,5 minuta. “Hrabrog” komandanta Stevandića kamera prati dok, u cik zore, neustrašivo tuče civile u policijskoj stanici, upada u kuće koje niko ne brani, istjeruje i premlaćuje nesretne stanare, presreće na ulici rijetke prolaznike i sa svojim do zuba naoružanim specijalcima ih tuče i cipelari…

Stevandić je u Narodnu skupštinu RS izabran na listi SDS-a, a ubrzo postao dio parlamentarne većine Milorada Dodika.

Na prozivke da je tokom rata na čelu parapolicijskih snaga počinio ratne zločine u Banja Luci i okolini (ne samo nad Bošnjacima i Hrvatima, nego i uglednijim Srbima) redovno odgovara da je “ponosan na sve što je uradio u ratu”.

Prije rata bio je član Ratnog Predsjedništva Srpske Krajine (predvođeno ratnim zločincima Radoslavom Brđninom i Stojanom Župljaninom) a bio je na čelu tzv. Srpskih odbrambenih snaga (SOS) koje je formirala Državna bezbjednost Srbije.

Završio je obuku u organizaciji DB Srbije i Pančevu. Na novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa šefom srpske tajne službe Jovicom Stanišićem, kojem se sudi u Hagu za zločine njegovih parapolicijskih snaga u Hrvatskoj i BiH, Stevandić je prije nekoliko godina odgovorio “u dobrim, ali privatnim”.

Tokom 1991. godine, Stevandić nije samo slao kriminalce na obuku u Srbiju i komunicirao sa Radovanom Karadžićem i Jovicom Stanišićem, već je intenzivno, prema svjedočenjima u Hagu, naoružavao paravojne srpske formacije.

-Stevandić je organizovao naoružavanje i bio komandant i odlučivao ko će da prima i koliko oružja i municije, bio je zadužen za sve moguće transakcije. Dva tri puta sedmično u Drvaru je nadgledao distribuciju oružja – tvrdi jedan od svjedoka i ističe da ga je često viđao u društvu sa Stojanom Župljaninom (haškim optuženikom i zatvorenikom) i Simom Drljačom i njegovom grupom.

Ove informacije se odnose na kraj juna i početak jula 1991. godine.

Stevandić je tada, prema svjedočenjima, optuživan da nije naoružavao samo Srbe, već da je oružje navodno prodavao i Hrvatima i Bošnjacima, uzimajući ogromne pare.

Stevandić se dovodi i u vezu sa ubistvom policijskog inspektora Miodraga Šušnice, 1992. godine u Banja Luci. Izvršioci ovog ubistva upravo su njega označili kao jednog od nalogodavaca.

Danas, Stevandić, Dodikov čovjek, zadužen je da pljuje po članovima Saveza za promjene.

 

 

(E.L. / Index.ba)

Odgovori