(VIDEO) PREŽIVIO STRIJELJANJE: Pogledajte potresno svjedočenje Abdullaha Ahmića, svjedoka genocida u Ahmićima

0

Abdulah Ahmić je preživjeli simbol genocida nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza. On je preživio strijeljanje, iako mu je metak prošao kroz slijepočnicu.

 

 

Piše: Ezher Beganović

Jedini je u svojoj porodici preživio zločin HVO-a 16.aprila 1993.godine. Ubijeni su mu otac, majka, brat i tri sestre. Abdulah danas živi u kući ispred koje je strijeljan, u kući u čijem je dvorištu, ispod jabuke, prije nekoliko godina ekshumirao posmrtne ostatke oca i brata.

U razgovoru za Saff Abdulah se prisjetio tog teškog iskušenja. ”Kad god izađem iz kuće, ugledam mjesto gdje sam strijeljan i onu jabuku gdje sam pronašao babine i bratove kosti. Svaki put preživljavam svaku sekundu tog dana. Kad god izađem iz kuće, osjetim kao da me ponovo vode na strijeljanje. Tog 16.aprila, u ranim jutarnjim satima u kuću su nam upali nepoznati vojnici. Istjerali su mene i mog oca ispred kuće. Kada smo izašli pred kuću vidio sam brata kako leži mrtav, ubili su ga prije nego što su došli po nas. Samo su se odmakli i tu ispred kuće nas strijeljali.

Ni sam ne znam kako sam preživio. Nakon nekog vremena došao sam svijesti, ustao i pobjegao pod propust, gdje sam ostao cijeli dan sakriven. Vidio sam da mi je metak prošao kroz glavu, tj. kroz slijepočnicu”, kaže nam Abdulah.

 

 

(SAFF.ba)

Odgovori