Home Novosti BiH Vjerovali ili ne: Uposlenici Vijeća ministara BiH dobit će slobodan dan 9....

Vjerovali ili ne: Uposlenici Vijeća ministara BiH dobit će slobodan dan 9. januara zbog “državnog praznika”

tzv rs

Uposleni u Vijeću ministara BiH koji imaju mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska 9. januara neće morati doći na posao, a taj dan bit će im evidentiran kao “državni praznik”.

 

 

O paradoksu bosanskohercegovačkog sistema najbolje govori činjenica da je najviši organ sudske vlasti u državi Ustavni sud BiH donio odluku kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim, a da će na drugoj strani uposlenici najvišeg organa izvršne vlasti države, odnosno Vijeća ministara BiH, ovaj dan obilježiti kao “državni praznik”.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kontaktirali smo s pitanjem da li će ove godine 9. januar biti tretiran kao neradni dan, odnosno da li će u obrascima za obračun plaće uposlenicima koji imaju prebivalište na teritoriji entiteta Republika Srpska 9. januar biti evidentiran kao državni praznik.

“Na nivou BiH nije usvojen zakon o državnim praznicima. U skladu s Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika, u institucijama Bosne i Hercegovine državnim praznikom, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju se praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog”, kazali su nam iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH donesena je 2008. godine za vrijeme kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić.

Odluka Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a pokazala je svu nesposobnost državnog sistema da se odupre pokušajima narušavanja najvišeg pravnog akta države, odnosno Ustava BiH.

 

 

Izvor: Klix.ba

Previous articleSaobraćajna nesreća kod Kladnja: Potpuno uništena prikolica kamiona
Next articleMještani sela u Srbiji protjerali migrante
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.