Vlada KS: Osnovci će učiti o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

0

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i prema Skupštini uputila prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju.

Nakon prvosnažnih presuda Suda u Hagu i drugim sudovima koje tretiraju ratni period Bosne i Hercegovine, opsadu Sarajeva kao i genocid u Srebrenici, prema prijedlogu ovog zakona, nastavni programi će na adekvatan način obraditi i ovaj dio bh. istorije. Takođe, a početku i na kraju školske godine biće intonirana himna Bosne i Hercegovine i podignuta državna zastava.

Svaka škola je u obavezi da organizuje vjeronauku za učenike koji se odrede za pohađanje ovog školskog predmeta. Za učenike koji ne pohađaju vjeronaku biće organizovana nastava iz jednog alternativnog predmeta.

Novi Zakon više pažnje posvećuje obrazovanju djece sa poteškoćama u razvoju, obezbjeđivanju kadrova za takvu edukaciju. Takođe, poseban tretman u smislu veće prohodnosti i usmjeravanja predviđen je i za nadarene učenike, sopćeno je iz Press služba Kantona Sarajevo.

Ovo su značajni pomaci u reformi obrazovnog sistema koji je ranije zbog pritiska stranih faktora bio lišen materijala o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nadamo se da će i drugi kanton slijediti primjer Sarajeva i da će ova praksa biti podržana od Federalnih institucija.

 

 

Akos.ba

Odgovori