Čuvajmo Srebrenicu

Vladi Srbije Zlatna plaketa Srebrenice: Ko je glasao za odluku?

U jeku dešavanja u vezi sa revizijom presuda u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, Skupština Opštine Srebrenica dodijelila je Vladi Srbije Zlatnu plaketu, kao najveću nagradu ove općine.

 
Da cijela stvar u vezi sa dodjelom ove nagrade bude još čudnija, odluku o nagrađivanju Vlade Srbije podržalo je i troje Bošnjaka u SO Srebrenica i to Hakija Meholjić iz SDP-a BiH, te Hamdija Fejzić i Tifa Efendić iz SDA.

– Inicijativu za dodjelu ove nagrade potekla je od odbornika stranaka iz RS-a. Odbornici iz Saveza za promjene i SNSD-a su glasali za ovu odluku, ali su je podržali i Fejzić, Efendić i Meholjić. Zanimljivo je da je o prijedlogu ove odluke raspravljala i nadležna komisija SO Srebrenica, čiji su članovi Fejzić i Efendić, te da je ona jednoglasno podržana na sjednici Komisije – izjavio je za Faktor odbornik SDA u SO Srebrenica Alija Tabaković.

Prema njegovim riječima, za davanje podrške ovakvoj odluci Fejzić i Efendić nisu imali podršku vrha SDA.

– Iz Centrale Stranke došlo nam je uputstvo, kojeg je potpisao v.d. generalnog sekretara Halid Genjac, u kojem stoji da odluku o načinu izjašnjavanja u vezi sa imenovanjima i donošenjem bilo koji drugih odluka, prilikom glasanja u SO Srebrenica, donosi stranačko Povjerenstvo za Srebrenicu. To povjerenstvo nije donijelo odluku u vezi sa ovim pitanjem, ali uprkos tome, njih dvoje su na svoju odgovornost podržali dodjelu Zlatne plakete Vladi Srbije – dodao je Tabaković.

Ovakva odluka je bruka za Bošnjake, tvrdi Tabaković, kako zbog činjenice da je donesena u vrijeme kada je podnesen zahtjev za reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, ali i zbog toga što je ignosrisano uputstvo upućeni iz vrha Stranke.

Vrijedi još spomenuti i da je Srebrnu plaketu dobila Japanska agencija za međunarodnu saradnju dok su bronzanu plaketu dobili Distrikt Brčko i Prva osnovna škola Srebrenica. Nagrade su dobili i predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i Rotary Club Srebrenica.

 

faktor.ba