VUČIĆ DOBIO BRUTALNU LEKCIJU OD MESIĆA; ZA SVE JE KRIV TITO: “Taj nesretni predsjednik Srbije ništa ne razumije”

– Vučić je Samit Pokreta nesvestranih uglavnom koristio kako bi lobirao za sprječavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

Samit Pokreta nesvestranih kojemu je Beograd bio domaćin u protekla dva dana, malo je reći, nije impresionirao bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Mesić je osobno prisustvovao na dva samita dok je bio hrvatski predsjednik, jednom i kao bivši, pa je prilično upoznat s kretanjima među Nesvrstanima.

Mesića je posebno nazljutilo potpuno negiranje prošlosti: samit je održan na 60. godišnjicu prve konferencije kojoj je domaćin bio Josip Broz Tito a domaćin Vučić ga ni jednom nije spomenuo. Imao je Vučić važnijeg posla, dodao bi cinik, s obzirom da je samit uglavnom koristio kako bi lobirao za sprječavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

“Josip Broz Tito kao glavni organizator (prve konferencije, op.a.) izgradio je snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svjetskih državnika, a ne spomenuti njegovo ime i ulogu upravo na šezdesetu godišnjicu prvog sastanka čisti je historijski falsifikat. No to manje govori o samome Titu, a više o ovom nesretnom predsjedniku Srbije koji ništa ne razumije‘, izjavio je Mesić za tportal posebno naglasivši da su Nesvrstani doprinijeli smirivanju tenzija između dva bloka tokom Hladnog rata.

Mesić: Srbija nije pravni sljedbenik Jugoslavije

Nije ga dojmila ni Vučićeva izjava u kojoj tvrdi da je Srbija “pravni sljedbenik Jugoslavije”.

“To je apsolutno pogrešno: osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su nasljednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više”, poručio je Mesić.

Zasmetalo ga je i što poziv na samit nije dobio Budimir Lončar.

“Niko nije osjetio potrebu za to, premda se radi o čovjeku koji je učestvovao u organizaciji apsolutno svih sastanaka Pokreta nesvrstanih. Pa mogli su ga pozvati barem na čaj! Ne, to su ptice koje vole koristiti tuđe perje, ali dobro se zna da i dalje imaju svoje vlastito”, zaključio je.

Komentari su zatvoreni