VUČIĆA ĆE ZATRESTI “OSVETA” IZ NJEMAČKE: Violina stranka uzima diplomatiju

Njemačka stranka Zelenih na dobrom je putu da u novom sastavu vlade dobije Ministarstvo vanjskih poslova.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Viola von Cramon-Taubadel u više navrata kritikovala je vlast u Srbiji, a u posljednjem periodu naročito intenzivne kritike upućene su na račun Rio Tinta i kineske fabrike “Linglong”.

Vučićeva vlast je više puta oštro reagovala na ove kritike, gotovo optužujući i diskreditujući stav eurozastupnice, piše Nova.rs.

Njemačka stranka Zelenih na dobrom je putu da u novom sastavu vlade dobije Ministarstvo vanjskih poslova, što otvara brojna pitanja o tome kako će to utjecati na sadašnji režim i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Viola von Cramon-Taubadel iz redova zelenih, koja je ujedno i izvjestilac EP za Kosovo, više puta je srbijanskim vlastima ukazivala na propuste i pozivala ih na odgovornost za različite propuste. Tako je krajem oktobra poslednji izvještaj Evropske komisije, u kojem se navodi da je Srbija napredovala na putu ka EU, ocijenila je kao ustupak Vučiću pored izbore.

Kazala je da je on uslijedio od Olivéra Várhelyija, koji je mađarski zastupnik i blizak saradnik Viktora Orbana, Vučićevog “prijatelja”.

Von Cramon-Taubadel zatražila je od srpskih vlasti da javno saopće šta se dešava u kineskoj fabrici “Linglong”, gdje je otkriveno da su vijetnamski radnici podvrgnuti nehumanim uslovima života i rada, te ocijenila da je u Srbiji na snazi “moderno ropstvo”.

Tim povodom ministar vanjskih poslova Nikola Selaković rekao je da takve optužbe za cilj imaju satanizaciju Srbije.

To nije prvi put da su se članovi vladajuće stranke tako oštro ophodili prema zastupnici Evropskog parlamenta.

Ministar policije Aleksandar Vulin u potpunosti je diskreditovao njeno mišljenje izjavivši da “Viola von Cramon-Taubadel a sigurno može da nađe neku zemlju ili bar teritoriju u kojoj njena riječ nešto znači“, ali da “Srbija nije ta zemlja”.

Po dolasku Viole von Cramon-Taubadelon Kramonove u Gornje Nedeljice, gdje je sa dijelom opozicije razgovarala sa mještanima o problemima sa kojima se suočavaju povodom projekta Rio Tinto, Zorana Mihajlović optužila ju je da njeni odnosi sa opozicijom “jedino imaju veze sa lobiranjem za priznanje Kosova”. Pojedini stručnjaci ukazuju na to da bi Zeleni i sama Viola von Cramon-Taubadel mogli jače uzvratiti kada dođu na vlast.

Diplomata i stručnjak za međunarodne odnose Srećko Đukić ocijenio je ovakva istupanja članova srpske vlasti kao “nimalo mudra”, s obzirom da postoji velika vjerovatnoća da će u novoj sastavu njemačke vlade Stranka zelenih, čiji je Viola von Cramon-Taubadel član, dobiti Ministarstvo vanjskih poslova.

“Očekujem da će ta kritika i odgovarajuće mjere od strane Njemačke i Evropske unije, u kojoj Njemačka igra glavnu ulogu, uslijediti prema srpskom režimu. To je linija razvoja odnosa između režima Aleksandra Vučića i Zelenih u Njemačkoj. Otuda nije mnogo mudro sa stanovišta državne politike svađati se sa kritičarima stanja u Srbiji“, ocijenio je Đukić.

On ističe da to jedino može da služi glasačima SNS-a, “da ih stalno drži na oprezu, okupljene, pa tako oštro, nediplomatski, apolitično odgovaraju na ukazivanja koja dolaze od strane Zelenih”.

Đukić je pojasnio da očekuje da će se osjetiti posljedice u nekoj doglednoj budućnosti kada se formira vlada u Njemačkoj i preuzmu sve prerogative u zemlji i međunarodnim odnosima.

(SB)

Komentari su zatvoreni