Čuvajmo Srebrenicu

Vučićevi mediji razapinju Orića: Naser je zlikovac, Rajko Vasić mirotvorac

Naser Orić je bio je gost na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici prošlog petka kada je održana promocija knjige „Život prije i poslije Srebrenice“ autorice Esnefe Smajlović Muhić

Orić je u govoru apostrofirao srpskog akademika Matiju Bećkovića, i to, njegove riječi „Ćeraćemo se mi još“.

Naser Orić je u Zenici izjavio: „Svega će biti, sem da se nećemo ćerati. Nikad se niko nije ćero da se nije naćero. I ćeraćemo se još“, kazao je Naser Orić.

Beogradski „Alo“ na naslovnici donosi uvredljiv i skandalozan naslov pod nazivom: „Zlikovac opet preti klanjem…“!, usput, tumačeći Orićev govor na svoj način, nazivajući oslobađajuću presudu Oriću skandaloznom, te obasipajući ratnog komandanta Srebrenice najgorim uvredama.

S druge stranem medijima u Beogradu prijetnje Rajka Vasića novim genocidom nad Bošnjacima, što je naišlo na oštre osude ne samo domaće javnosti, već i međunarodne zajednice, ne smetaju. Osim što je tek poneki medij u Srbiji objavio kratku vjesticu da će se Vasićevom izjavom pozabaviti Tužilaštvo BiH, ni slova “nije zatureno” o ovim užasnim prijetnjama.

No, kada Orić citira Matiju Bećkovića onda je “zlikovac koji opet prijet klanjem…”.

Toliko o Srbiji i tamošnjoj javnosti koja (čast malom broju izuzetaka) ne prihvata presuđeni genocid u Srebrenici, kao ni hašku presudu kojom je Srbija okvalificirana kao jedina država u svijetu koja je mogla, a nije spriječila genocid.

(E.L. / Index.ba)