Čuvajmo Srebrenicu

VUČIĆU SE NE PIŠE DOBRO: Najavljeno pokretanje još jedne tužbe za genocid protiv Srbije, posljedice bi mogle biti katastrofalne…

Kada se proces izrade plana završi, izrada tužbe moći će da počne.

Portparol Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je za “Kohu” da će tužba za genocid protiv Srbije biti podnesena pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) prije kraja sljedeće godine, prenosi portal “Kossev”.

Ona je navela da je za to potrebna velika priprema.

“Prije početka izrade tužbe, potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan”, rekla je ona.

Kada se proces izrade plana završi, izrada tužbe moći će da počne, dodala je.

“Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podnijeti prije kraja sljedeće godine s obzirom na to da je potrebna velika priprema”, rekla je Kelmendi.

“Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušat ćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posljedicama takve moguće presude, jer je još u prvoj fazi”, rekla je portparol Vlade.

Kazala je da se sada bave pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i vanjskim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka.

“Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv pa će trebati vremena”, dodala je.

Isti sud je utvrdio da je ubistvo oko 8.000 bosanskohercegovačkih muslimana u Srebrenici predstavljalo genocid. Prema MSP-u, Srbija to nije spriječila, ali je rečeno da sudu nedostaje dovoljno dokaza da ovu zemlju smatra odgovornom za genocid.

Komentari su zatvoreni