Čuvajmo Srebrenicu

“Vulinu bi pametnije bilo da pita gazdu ko je izgubio mobitel u Potočarima”

0

Povodom izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, a u vezi sa intervjuom novoizabranog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS, poručio je nema potrebe da brani Komšića, ali da ”njegove konstatacije stoje”.

”Zaista nemam potrebe da branim Komšića, ali treba istaći da je njegova izjava krajnje korektna i da ja tu ne vidim ništa sporno. Bosna i Hercegovina de facto ima državne granice koje njeni susjedi moraju poštovati, naravno, jer ih na to obavezuje međunarodno pravo. Oni to ne čine i otežavaju proces pomirenja i uspostave povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini radi svojih usko nacionalnih interesa. Upravo je o tome govorio Komšić u svom intervjuu.

Sa druge strane Ministru Vulilnu bilo pametnije da umjesto što lamentira sa incidentom u Potočarima, pita svoga gazdu Vučića ko je od agenata BIA-e izgubio mobitel u Potočarima i zašto su neki agenti BIA-e kasnije tužili agenciju radi incidenta u Srebrenici 2015. godine, ako oni nemaju veze s tim slučajem”, rekao je bivši ministar Pećanac.

Prema njegom mišljenju, radi se o pokušaju skretanja pažnje.

”Mislim da je prebacivanje odgovornosti na Agencije za zaštitu zakonitosti u BiH samo skretanje pažnje od sumnje na odgovornost srbijanskih policijskih i obavještajnih službi u namještanje incidenta u Potočarima 2015. godine. Takve stvari se ne rade između zemalja koje treba da grade povjerenje i stabilnost u svojim odnosima, nažalost i Beograd i Zagreb konstantno podrivaju temelje državnosti Bosne i Hercegovine i nedozvoljavanju nam nikakav progres. Zato su konstatacije Željke Komšića opravdane”, poručio je on.

Podsjećamo, povodom Komšićeve poruke Beogradu da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer će u suprotnom biti problema, Vulin je rekao da je “dokaz da imate državu kada na vašem prostoru znate ko pokušava da ubije nekoga i zbog toga bude kažnjen”.

(N1)

Odgovori