Home Novosti BiH “Za jednu noć je silovano preko 50 djevojčica, ja sam se susrela...

“Za jednu noć je silovano preko 50 djevojčica, ja sam se susrela sa čovjekom koji me je silovao. Žene su silovane pred muževima, djeca su silovana pred očevima”

Bakira Hasečić

Dvadeset i nešto godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini, pravdu još nije dočekalo više od 20.000 žrtava seksualnog nasilja u BiH, prema navodima Amnesty Internationala iz prošle godine.

 

 

Deseci hiljada žena u Bosni i Hercegovini još uvijek pokušavaju da ponovo izgrade svoje razorene živote, dok brojne od njih nikada nisu uspjele da žive normalne živote nakon traume koju su preživjele.

U Bosni i Hercegovini je u toku rata silovano i seksualno zlostavljano više od 25.000 žena, ali je silovano i nekoliko desetina muškaraca.

Za Source.ba portal danas je govorila Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

“Na početku je bilo veoma teško o tome govoriti. Svaki dan se povećavao broj žena koje su prekidale šutnju. Jako je teško bilo ići na svoje ognjište, uz pratnju policajaca i tih osoba koje su to izvršile, a koje su nam se smijale u lice. Jedina borba je bila da počnemo prikupljati dokaze protiv tih osoba. Svaka presuda za nas je lična satisfakcija. Ipak, svaki dan svjedoci i žrtve umiru, ali smo uspjeli prikupiti veliki broj činjenica. Primjera radi, za jednu noć je silovano preko 50 djevojčica, 80 posto njih je kasnije pristupilo udruženju, a neke su rasute po cijelom svijetu. Pokušavamo da dođemo do saznanja koje su još žene bile s njima koje su silovane. Brojnim ženama se, koje su silovane i ubijene, izgubio svaki trag. Naša borba se od prvog dana usmjerila ka borbi za pravdu. Imamo pet ili šest žena koje su izvršile samoubistvo, jer nisu mogle sve to da podnesu”, rekla je Bakira Hasečić.

Našu sagovornicu smo upitali kako se ona nosi sa onim što se dogodilo prije 26 godina, te kako danas živi sa činjenicom da je žena koja je silovana na početku rata u BiH.

“Mnogi tvrde da sam jaka kao brdo, ali nisam. Psiholozi su mi rekli da je moja terapija borba sa ratnim zločincima. Teško podnosim kad mi se neko smije u lice ili kada kaže da su došli da završe ono što su započeli. To ti daje još veću snagu da govoriš istinu i da pričaš o onome što si preživio i što si vidio”, rekla je Hasečić.

“Ja sam se susrela sa čovjekom koji me je silovao. To je kao da se obraćate kamenu. Imamo slučaj Milana Lukića koji uopće nije osuđen za silovanje. Za mene lično njegova doživotna kazna zatvora nije nikakva satisfakcija. Milan Lukić je izvršio desetine silovanja, a posebno u zloglasnom logoru hotel ‘Vilina Vlas’. U obrazloženju presude se spominju silovanja, ali njemu nije presuđeno zbog silovanja. Kad se susretneš sa zlikovcem, ja lično dobijem snagu, vratim se u 1992. godine, bude teško, ali dobijem ogromnu snagu”, ističe naša sagovornica.

Britanski BBC svojevremeno je objavio priču o hotelu strave i užasa “Vilina Vlas” u Višegradu u kojem je tokom rata u BiH silovano na stotine žena, a bio je i mjesto u kojem su se i ubijali ljudi.

O strahotama koje su se dešavala između zidova današnjeg rehabilitacionog centra za BBC je govorila Ramiza Muhić. Bila je djevojka kada je rat počeo. Ona je bila žrtva upravo spomenutog Milana Lukića.

“Bilo je puno vojnika. Bile su sobe u kojima su vjerovatno bile žene jer se čula vriska. Iz dana u dan me je vodio i iživljavao se na meni i silovao me. Ja sam bila djevojka. Moju nevinost je uzeo Milan Lukić. Teško je, Boga mi”, rekla je Muhić za BBC.

“Nije lako da preživjela žrtva samo ode do suda i da svjedoči. Ona se mora prvo pripremiti za takvo svjedočenje. Žene koje su bile silovane kao djevojčice danas žive jako loše. Neke od tih djevojčica koje su silovane kao maloljetnice se nikada nisu udale, neke su se udale, ali ne mogu da imaju djecu. Mali broj tih žena je rodio. Ogromne su traume ostale. Mnogi su muškarci ostavili svoje supruge zbog toga, jer nisu mogli da se pomire s tim. Mnoge žene su preživjele silovanje pred mužem. Djeca su silovana pred ocem. Vrlo se teško s tim boriti. Uključujemo odmah ljekare, psihijatre i psihologe kako bi pomogli toj ženi. Te bi žene trebale da imaju prednost prilikom zapošljavanja, ali nažalost nemaju. Mnogi ne znaju gdje smo mi, niti znaju naše lične karte, a kada im zatrebamo onda su im usta puna nas”, rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”, Bakira Hasečić.

 

 

(Source.ba)

Previous articleSJEĆANJE NA DR. ESU SADIKOVIĆA : “JA OSTAJEM UZ SVOJ NAROD”
Next articleSKANDALOZNO: Srbi u Srebrenici hoće da upravljaju bošnjačkom imovinom bez Bošnjaka
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.