Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Zašto Christian Schmidt ne smije nasjesti na Dodikovu podvalu i otići na Jahorinu

Oči javnosti u BiH uprte su u novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegove prve poteze. Ispit će imati vrlo brzo. Njegov potez u vezi sa sastankom kojeg najavljuje Milorad Dodik u mnogome će odrediti njegovo daljnje djelovanje.

Piše: A. Čorbo-Zećo /NAP.ba

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvo je odbio doći na sastanak Schmidta sa članovima Predsjedništva, a danas je najavio da će se sastati s Christianom Schmidtom na Jahorini, ali ne kao s visokim predstavnikom u BiH!?

Iskreno se nadam da je Schmidt svjestan podvale. Dodik je dobrano do sada uspio institucije BiH obesmisliti, stalno bojkotujući njihov rad, sastajući se po planinama, kafanama, privatnim imanjima sa međunarodnom zajednicom, tačnije njihovim predstavnicima koje je navukao na tanak led.

Schmidt bi morao kompletnu situaciju vratiti u institucije Bosne i Hercegovine i bez imalo dvoumljenja odbiti sastanak sa Dodikom. Na kraju Dodik je njega ponizio ne dolazeći na zvaničan sasatanak u zgradi Predsjedništva, a sada bi s njim po Jahorini i kafanama zasjedao i to kao s bivšim ministrom poljoprivrede!

Poruke koje je do sada Schmidt poslao smatraju se ohrabrujućim i vjeruje se da će njegov mandat biti obilježen aktivnim radom i doprinosom uspostavi savremenog demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na najvišim demokratskim principima koji vrijede u državama Evropske unije.

A, to je moguće samo kroz jačanje institucija i njihovo poštivanje.

Sve drugo je pristanak na providnu igru Dodika i onih koji bi da konačno podijele BiH, pri tome nemajući ni trunku civiliziranih vrijednosti u sebi da presuđeni zločin nazovu pravim imenom – genocidom.

Upravo je to pravilno secirao SDP koji je u pozdravnoj poruci novom visokom predstavniku poručio da se iskreno nadaju kako će vratiti odlučivanje u institucije, jer imamo uspostavljenu praksu u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapovala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći.

Komentari su zatvoreni

83 queries in 0.969 seconds.