ZAŠTO JE VAŽNA POBJEDA KOMŠIĆA: “Ako Čović i Dodik uđu u Predsjedništvo, ‘osovina zla’ biće legalizirana”!

0

Ako lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, zasjednu u fotelje Predsjedništva BiH nakon oktobarskih izbora, imat ćemo oficijelnu “osovinu zla” u najvišem državnom organu, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić.

 

 

– Sudbina BiH tada više neće zavisiti od odnosa unutar nje, već od volje međunarodnih posrednika, odnosno svjetskih sila. Ali, ja duboko vjerujem da im se neće dozvoliti da nastave raditi na daljnjoj destrukciji BiH – rekao je Prohić.

Ističe da bi u scenariju „Čović i Dodik u Predsjedništvu BiH“ izostankom reakcije međunarodnih faktora Bosni i Hercegovini prijetio unutrašnji raspad.

– U novim ulogama, na novim funkcijama i sa novim ovlaštenjima oni bi pokušati realizirati svoje apetite – unutrašnju ili klasičnu secesiju. Čović bi pokušao neku novu vrstu hrvatske samouprave, odnosno revitalizaciju Herceg-Bosne, a Dodik secesiju – ako ne klasičnu, onda institucionalnu, koja bi potpuno prekinula sve odnose sa državnim organima – govori Prohić.

Aktuelnu političku situaciju u našoj državi ocijenio je izuzetno lošom, sa tendencijom stalnog pogoršavanja. Nažalost, dodaje, ne vidi se na koji bi se način pronašao izlaz iz postojećeg „blata“.

– BiH je od okončanja rata pa sve do 2006. godine išla uzlaznom linijom – u mnogim oblastima bile su registrovane značajne promjene u pozitivnom smjeru. Međutim, od 2006. pa naovamo imamo ne samo stagnaciju, nego i retrogradne društvene procese u svim aspektima – naglašava Prohić.

Te 2006., ističe, BiH je bila predvodnik zemalja u regionu na putu ka EU, pa čak i ispred Hrvatske. Danas, da nema Kosova, nalazila bi se u posljednjem vagonu voza za EU. Upravo od 2006., kada su međunarodni posrednici u BiH, prije svih OHR, promijenili metodologiju svog djelovanja, BiH ide nizbrzdo.

Prohić kao razlog za ovako lošu situaciju u kojoj se nalazi BiH vidi u konfuziji tzv. međunarodne zajednice, distanciranju SAD-a i nesposobnosti EU da razriješi bh. probleme.

Prema njegovom mišljenju, ključna su dva faktora za izlazak BiH iz „sopstvenog blata“ – promjena metodologije međunarodnih posrednika i suspenzija političkog sistema. Naglašava kako je nužno redefinirati metodologiju djelovanja međunarodnih posrednika, a za to postoje tri modaliteta: medijacija, protektorat i arbitraža.

– Medijacija očigledno ne daje rezultate, za protektorat je suviše kasno, ali nam ostaje arbitraža. Ja naslućujem da u posljednjih nekoliko mjeseci imamo nekih elemenata ovog modaliteta, a u prilog tome govori i činjenica da je u tom periodu nekoliko uglednih svjetskih listova i instituta označilo kočničare ili blokatore, odnosno bh. remetilački faktor.

– Bečki “Der Standard” je Dragana Čovića imenovao kao glavnog kočničara i nacionalistu koji sa nezajažljivim apetitima stalno ispostavlja nove maksimalističke zatjeve. S druge strane, negativnim faktorom vrlo respektabilni američki instituti označili su Milorada Dodika. Ali, niko još nije označio njihovog trećeg “polubrata”Bakira Izetbegovića, a ja bih ga dodao, jer se radi o političkim čelnicima koji počivaju na istoj ideološkoj matrici, imaju iste ili slične lične sudbine, pa i skoro identične potrebe. Zato oni nisu sposobni za promjene – dodaje Prohić.

Podsjeća da su u Dejtonski ustav ugrađena dva temeljna principa – etničko i građansko predstavljanje.

– Nažalost, u praksi imamo apsolutizaciju etničkog i totalnu ignoraciju građanskog. Imate zapravo jedno ideološko i političko nasilje stranaka koje svoju budućnost baziraju isključivo na tom etničkom predstavljanju – upozorava Prohić.

Navodi kako se politika i političari u BiH jedino mogu održati na podgrijavanju strahova i potenciranju mržnje.

– S obzirom na stalne prijetnje, prikrivene ili otvorene, nivo aspiracije velikog broja građana je toliko snižen da oni govore: “Dobro je, samo nek se ne puca”. A to u prevodu znači – mogu krasti kako hoće, mogu nastaviti da nam kradu živote – dodaje Prohić.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, ističe kako je optimističan jer “najavljene blokade nisu realne”.

– Blokada izbora i izbornih rezultata neće se desiti, zato što relevantni međunarodni faktori to neće dozvoliti, jer je BiH, odnosno zapadni Balkan, ponovo postala predmet njihovog interesovanja – smatra Prohić.

– Oni koji prijete i najavljuju blokade nakon izbora to rade kako bi sebi na taj način osigurali povoljan izborni rezultat, „jer kada se proizvedu strahovi, onda se glasa za ‘svoga’“ – zaključio je Prohić.

 

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori