ZAŠTO OCA NEMAM JA?! “Nemam oca da mi ruku pruži, do godine da unuče drži”

Nije ovaj julski dan kao i svaki drugi, ovaj dan nas sve podsjeća na 8372 lica koja još uvijek čekaju na svoj mir i na pravdu. Pravda za ove žrtve genocida još nije donesena, a ko zna i kada će biti.

 

Svoju priču nam donosi i Hajra V. Mustafi koja kako kaže nije ni trebalo da nekog svog bližeg izgubi u Srebrenici da bi osjetila svu tugu i bol. I ja sam kao i sve majke, sestre, supruge, čekala svoje najmilije da se vrate, dosta ne prespavanih noći i hiljade različitih misli, nisam znala gdje su i šta je sa njih. Na kojoj su liniji niti da li su uopšte živi. Samo sam čekala neku vijest i trudila se biti spremna na sve.

Po dolasku Srebreničanki u Izbjegličke kampove u Tuzli, upoznala sam dosta ljudi, a među njima je bila i devetnaestogodišnja djevojka, koja mi je plačući rekla da je čekala dan, dan za udaju, za bolji život. Čekala je kako kaže samo da otac i mati budu spremni pa da i ona krene svojim putem. Međutim, ne Božijom voljom, nego onom oholom ljudskom, njenog oca su odvojili od njih i to je bio zadnji put da ga je vidjela, od tad se raspitivala o njemu dok joj nisu rekli da je poginuo bježeći kroz šumu ka slobodnoj teritoriji. Nisam joj mogla puno ponuditi, ali sam od tuge i žalosti, kao znak podrške svim mladim djevojkama koje su izgubile svoje očeve tokom cijelog rata, posvetila ovaj tekst.

 

Zašto oca nemam?

Ja sam mlada ostala bez oca, hladni kamen gazila sam bosa

Mlade breze šaptale su meni, ti d’jevojče samo naprijed kreni.

Da mi nije ove majke moje ne bih život željela u dvoje

Samo ona podršku mi daje, ja sirota sutra se udajem

Neće biti najdražeg mi gosta, mjesto srca hladan kamen posta

Nemam oca da mi ruku pruži, do godine da unuče drži.

Moje zore osviću u prazno, kako li se zoveš moja kazno, sad djevojka i svatove spremam.

Eh, živote zašto oca nemam?

Da se nikad ne zaboravi Srebrenica.

Komentari su zatvoreni