Čuvajmo Srebrenicu

ZAŠTO SE POST PREKIDA HURMAMA: U čemu je tajna ovog najzdravijeg voća na svijetu

Hurme su vrlo slatko voće, po obliku slično maslini, koje se sastoji od mesnatog dijela i sjemenke. Datule se mogu konzumirati suhe, polusuhe i svježe. Smatra se da potiče iz sjeverne Afrike.

 

 

LJEKOVITA SVOJSTVA HURMI

Zašto je baš hurma odabrana za prekid posta (kod muslimana)? Je li moguće koristiti hurme kao lijek za neke bolesti? Šta o hurmama kažu današnji naučnici?

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine težine hurme čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Razmotrit ćemo koristi koje ljudi imaju od hurmi tokom različitih faza svog života.

Hurme i period prije rođenja

Hurme stimulišu maternicu trudnice regulisanjem i pospješivanjem kontrakcija što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Hurme su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom da su laksativi – sredstvo za čišćenje – kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod. Hurma se preporučuje i u devetnaestoj suri (poglavlju) u Kur'anu, Suri Merjem (Marija) u njenim teškim porođajnim bolovima.

Hrana i lijek za djecu

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lahko apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom – to je veoma hranljiv i okrijepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od hurmi i meda se koristi za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom slučaju se uzima triput dnevno. Ova kaša također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces. Nauka je dokazala da davanje novorođenom djetetu malo šećera otopljenog u vodi ima dobar učinak i da pospješuje djetetovu otpornost na bolesti.

Nutritivna vrijednost hurme

Hurme sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. Sto grama hurmi ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15% dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij. Najzastupljeniji vitamini su vitamini B grupe i vitamin C. Datule su bogate prehrambenim vlaknima (8 g/100 g), i to su uglavnom netopljiva vlakna, a predstavljaju i dobar izvor antioksidansa.

Mesnati dio ploda sadrži 44-88% ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), masti (0,2-0,5%), vodu (14%), te proteine (2,3-5,6%). Udio masnih kiselina u mesnatom djelu je mali, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Od minerala hurme sadrže najviše kalija 0,9 %, dok su kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink prisutni u puno manjim količinama. Zanimljivo je da hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa i sprječava dalje kvarenje zuba. Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama puno više nego u ostalom voću.

Za razliku od ostalih vrsti voća hurme sadrže čak 23 amino kiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vit. C, B1, B2, niacin i vit. A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i zavisi o nivou zrelosti biljke. Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, možemo reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

Učinkovito liječenje tvrde stolice

Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih «prijateljskih» bakterija u crijevima. Hurme su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice, jer materije koje se nalaze u hurmama stimulišu lijena crijeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi.

Trebalo bi ih preko noći pokiseliti u vodu i ujutro ih izvaditi nakon što se od njih napravio fini sirup, kako bi imale laksativno djejstvo. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i propisuju se kao lijek protiv zatvor. 100 grama hurmi (10-21. hurma) sadrži 8,5 gr vlakana. Svetska zdravstvena organizacija preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjenje krvnog pritiska

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrija, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štite od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da doktori „ sa zapada” savjetuju pacijentima koje liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. I pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Konzumiranje hurmi prilikom prekidanja posta je učinkovito kad je u pitanju slabost i umor, koje nastaju usljed nakupljanja štetnih tvari i teških metala u ćelijama organizma.

Recept sa hurmama za mnoga oboljenja koji biste trebali probati i kao preventivu:

Trebate:
– 5 hurmi
– 5 šljiva
– kašika mljevenog lana
Upotreba:
Koristite 12 dana prije svakog obroka, a zatim napravite pauzu 12 dana. Pomoći će vam i u brzom gubitku kilograma.

 

 

(Novi.ba)