Zastupnica u Bundestagu Jasmina Hostert podržala Denisa Bećirovića

Jasmina Hostert je izrazila suglasnost sa Bećirovićevim stavovim te istaknula da nacionalističke snage blokiraju Bosnu i Hercegovinu da postane država jednakih građana i kao takva, članica Evropske unije.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je u Sarajevu razgovarao sa zastupnicom u njemačkom Bundestagu Jasminom Hostert.

U srdačnom i prijateljskom susretu, razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Poseban akcenat je stavljen na negativne efekte ruske agresije na Ukrajinu te na zajednički odgovor progresivnih snaga, saopćeno je iz sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Istakavši ličnu i punu podršku SPD-a Njemačke Denisu Bećiroviću u izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Jasmina Hostert izrazila je želju da rezultati predstojećih izbora budu uvod u izgradnju Bosne i Hercegovine kao države za sve njene ljude, u kojoj više neće postojati podjele i diskriminacija.

Po njenom riječima, izbor Denisa Bećirovića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, kako se navodi u saopćenju, jedan od važnih koraka u tom pravcu.

Bećirović je istaknuo da ruska agresija na Ukrajinu, kao i na druge dijelove Evrope, ima negativan efekat i na Bosnu i Hercegovinu tim prije što postoji značajan broj političara i političkih projekata koji, što otvoreno, što skriveno, podržavaju ruske retrogradne politike koje dijalog i dogovor žele zamijeniti silom i sukobom.

U tom kontekstu je istaknuta spremnost da kao i do sada, stvari naziva pravim imenom, jasno adresira odgovorne te se odlučno i čvrsto suprotstavi ruskom uticaju i ruskim igračima u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o pokušajima nametanja izbornog zakona, Bećirović je još jednom ponovio svoj jasan stav da nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po mjeri i željama HDZ-a i Dragana Čovića te da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu onaj koji vodi u Evropsku uniju i NATO, a tamo se može stići samo ako Bosna i Hercegovina bude država u kojoj svi ljudi imaju jednaka prava.

Jasmina Hostert je izrazila suglasnost sa Bećirovićevim stavovim te istaknula da nacionalističke snage blokiraju Bosnu i Hercegovinu da postane država jednakih građana i kao takva, članica Evropske unije.

Poredivši principe koji se nude u Bosni i Hercegovini i brojne postojeće diskriminacije sa sistemom zapadnih zemalja, pa i Njemačke iz koje dolazi, zastupnica Hostert je ustvrdila da ono što se pokušava nametnuti u Bosni i Hercegovini nije moguće u progresivnim državama Evropske unije i da u takvim okolnostima ni ona u Njemačkoj ne bi mogla biti izabrana.

Hostert je naglasila da progresivna Evropa želi da vidi Bosnu i Hercegovinu u kojoj vrijedi isti sistem vrijednosti, kao i u zemljama zapadne demokratije, saopćeno je iz sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

(Oslobodjenje)

Komentari su zatvoreni