ZATRESAO REPUBLIKU SRPSKU: Za 9. januar pripremite NATO zastave…

Donald Trump je prezadovoljan. U reizbornu kampanju ulazi sa prvom “pobjedom” nad svojim globalnim takmacem Putinom. Zamislite, privolio je Republiku Srpsku da pristupi NATO-u.. Možete zamisliti koliko će Sjevernoatlanski vojni savez ojačati sa Lukačevom žandarmerijom i bratunačkim Despotima

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

Sa druge strane, prošlosedmično skupštinsko zaklinjanje u vojnu neutralnost slobodno možemo protokolisati kao “prestalo da važi”. Godišnji nacionalni plan pristupanja u NATO šaljemo sa izmijenjenim nazovom – Plan reformi u BiH.

Ko zna: možda se ovaj plan bavi širokim reformskim zahvatima. Primjera radi kako ćemo u osnovnoškolsko obrazovanje uvesti predmet “Priroda i NATO”, ili planiraju u rad lokalnih zajednica implementirati NATO standarde.

Nemojmo se zavaravati. Milorad Dodik je, bez konsultacija sa bilokim (bez referenduma!), odlučio nastaviti proces pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO.

Pritom niti jedno slovo nije promijenjeno u godišnjem planu oko kog smo zamajavani punu godinu. Istom dokumentu dat je drugi naziv i to se lako može provjeriti.

Paradoks laži na činjenici da su Izetbegović/Džaferović i Komšić više puta Dodika javno pozivali na predlaganje izmjena u spornom dokumentu, na razgovore o toj temi, a na kraju sve se svelo tek na puku promjenu naslova. Još jedan Dodikov poraz.

Na sav cirkus iz Brisela stiže poruka kako pristupanje u NATO ne smije biti uslov za formiranje vlasti. Znači, sa strane same Alijanse Džaferoviću i Komšiću izbijeni su posljednji aduti političkog poentiranja.

Zašto onda Dodik ovako ekspresno gura zamlju u natovski zagrljaj? Istina vrijeđa elementarnu inteligenciju, ali je moramo izreći. Ma kako surovo zvučala.

Dovoljno je bilo saopštenje MMF-a o stopiranju ranije dogovorenih aranžmana sa BiH zbog neformiranja državnih tijela vlasti. Čitaj: bez Savjeta ministara i funkcionalnog državnog parlamenta nema para od MMF-a.

Dodikove mantre o financijskoj stabilnosti Srpske padaju u vodu povodom najave prolongiranja kredita, a o stopiranju je irelevantno i govoriti. Dopadalo se to nekom ili ne, ali “suverenitet” Republike Srpske počiva na kreditnim doznakama MMF-a. Kao i “vojna neutralnost”!

Radovan Višković mora hitno naručiti par stotina zastava NATO pakta. Valja Banjaluku primjereno okititi za paradu povodom 9. januara – Dana Republike. Ruske zastave su nepoželjne – iz razumljivih razloga.

(Prenosimo s autorovog bloga)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close