Čuvajmo Srebrenicu - ZS

ZAVRŠENA SJEDNICA U BANJOJ LUCI: Usvojene dopune Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj, pročitajte ih ako imate kad

U Banjoj Luci danas je održana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a i o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, po hitnom postupku.

Narodna skupština RS-a usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, te jedan zaključak.

Zakoni su usvojeni jednoglasno na posebnoj sjednici parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost.

Usvojen je zaključak usaglašen ponedjeljak na zajedničkom sastanku svih parlamentarnih stranaka u RS-u.

Prema Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primjenjivati u RS-u.

Takođe, institucije RS-a neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Izmjenama Krivičnog zakonika RS-a prvi put se uvodi krivična povreda ugleda RS-a i njenih naroda.

Suština izmjena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole RS-a, a od šest mjeseci do pet godina za one koji RS ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična djela.

“Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična djela učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti RS-a”, prenosi Buka. Nezavisnosti?!

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Pogledajte kompletan sadržaj:

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Ovo predstavlja odgovor i zaštitu od nametnute odluke o “zabrani negiranja genocida” koju je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a ovim se štite građani Republike Srpske i Srpska.

Sjednici su danas prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te predsjednici političkih stranaka.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP

(SB)

Komentari su zatvoreni

83 queries in 1.462 seconds.