Zbog niske cijene protesti malinara u petak u Bratuncu

U petak će u centru Bratunca biti organizovani protesti malinara iz Podrinja, zbog niske otkupne cijene maline.

 

 

Juče je u toku dana hladnjača „Bos Agro Food“ iz Srebrenice izašla sa cijenom maline od 1,8 KM za sortu tulamin, 1,9 KM za vilamet i 2.00 KM za sortu miker, što malinari smatraju potpuno neprihvatljivom cijenom.

Proizvođači iz Udruženja malinara „Vilamet“ kažu da neće prihvatiti ovakvu cijenu, te traže cijenu od 2,5 KM po kilogramu.

„Mi zahtjevmao cijenu od 2,5 KM, odnosno onu cijenu koja je na nivou cijene maline u Srbiji. Zbog toga smo odlučili da izađemo na protest koji ćemo održati u petak u 10 sati u Bratuncu. Prije toga ćemo, u četvrtak, sastati se sa hladnjačarima, na kojem će prisustvovati, naravno, malinari, ali i načelnici Srebrenice, Bratunca i Milića, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede RS. Sastanak će biti ključ svega, jer ćemo na njemu još jednom pokušati dogovoriti cijenu maline koja će biti prihvatljiva i jednoj i drugoj strani. Mi ćemo svakako izaći u petak na mirne proteste, čime ćemo iskazati nezadovoljstvo niskom cijenom i ucjenjivanjem hladnjačara koje traje već godinama“, izjavio je danas Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“.

Alempić je pozvao sve proizvođače maline da izađu na miran protest u petak, u 10 sati, na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu.

Malinari takođe najavljuju i odlazak pred hladnjaču „Bos Agro Food“, kada će je blokirati na određeno vrijeme, jer kako kažu, oni upravljaju cijenom maline na našim prostorima.

UPS Media

Komentari su zatvoreni