Home Novosti BiH ZBOG “SRBSKE ČASTI” WASHINGTON PRAVI NOVU CRNU LISTU: EVO KO ĆE SE...

ZBOG “SRBSKE ČASTI” WASHINGTON PRAVI NOVU CRNU LISTU: EVO KO ĆE SE PRIDRUŽITI MILORADU DODIKU

Američka administracija ’’Srbsku čast’’ smatra paravojnom oraganizacijom i zbog toga bi mogli da prošire sankcije političkom rukovodstvu Srpske. Ministar bezbjednosti BiH kaže da za sada nema potvrde o tome šta će uraditi američka administracija.

 

 

Kako stvari stoje, američka administracija mogla bi da uvede nove sankcije političkim fukncionerima Republike Srpske koje su dozvolile prisustvo pripadnicima “Srbske časti” u institucijama Republike Srpske i na proslavi Dana Republike 9. januara. SAD smatraju “Srbsku čast” paravojnom formacijom, navodi BN TV.

Visoki funkcioneri iz Republike Srpske ponovo na udaru Vašingtona. U javnosti su sve glasnije spekulacije da Amerika sprema nove sankcije. Kako stvari stoje, Milorad Dodik će dobiti društvo na američkoj “crnoj listi”. Srpski član Predsjedništva za sada nema zvanične informacije o tome.

“Mislim da ima puno špekulacija. To neko objavi neku vijest, pa se onda kaže. Da li će biti, pojma nemam. Nemam uticaj na to niti to znam, tako da više treba prema onima koji to znaju i eventualno te stvari znaju.

Ja generalno mislim da rješenje nisu nikome sankcije, ali ne mogu ja uticati na zemlje da one odlučuju kako će svoju politiku voditi”, kaže član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sankcije SAD-a mogle bi da uslijede zbog prisustva pripadnika  ’’Srbske časti’’ na obilježavanju Dana Republike 9. januara.

Američka administracija ’’Srbsku čast’’ smatra paravojnom oraganizacijom i zbog toga bi mogli da prošire sankcije političkom rukovodstvu Srpske. Ministar bezbjednosti BiH kaže da za sada nema potvrde o tome šta će uraditi američka administracija.

“Vrlo je teško da znamo šta razmišlja Tramp i njegova administracija. Ali, činjenica je da smo krenuli stranputicom u Republici Srpskoj. Uhvatili smo se i prihvatili samoizolaciju, pa ako hoćete i neke incidente kao neki vid ekstremizma.

Vjerovatno ih je to podstaklo na razmišljanje. Uvijek su rekli da onaj ko bude ugrožavao mir i stabilnost da se može naći na crnoj listi”, kaže ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Za ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske priča o „Srbskoj časti“ je završena. To za Dragana Lukača nije razlog za proširenje „crne liste“.

Srbska čast nije organizacija koja je u Republici Srpskoj uopšte registrovana. Ima 8 ljudi koji su njihovi simpatizeri iz Republike Srpske.

Već sam rekao da trojica od njih imaju kriminalnu prošlost, protiv kojih je MUP RS podnosio izvještaj koji su osuđivani, čak su neki odležali i zatvorske kazne. Srbska čast nije učestvovala u defileu”, kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

U prošlosti je američka administracija posezala često za sankcijama pod kojima su se nalazili brojni političari iz BiH. Posljednje sankcije uvedene su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u januaru prošle godine, zbog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj u oktobru 2016.godine.

(slobodna-bosna)

Previous articlePogledajte genijalnu poruku našeg Senada Hadžifejzovića upućenu Draganu Čoviću: Naš dragi Dragan Ibn Herceg Ebu Čović Treći (VIDEO)
Next articleMektić demantovao: Nisam rekao za “Večernji list” da Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.