Zbog zločinaca preminula beba od dva dana: Potresna poruka roditelja malog Emira Suljića

0

Na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu sutra će biti ukopano još sedam bošnjačkih žrtava, a među njima je i Emir Suljić koji je zbog zločinaca preminuo kada je imao samo dva dana. Njihovih sedam tabuta ispraćeno je danas ispred Komemorativnog centra Tuzla ka Bratuncu.

 

– Mali Emir nije poginuo od granate niti od gelera, ali je umro zato jer nije imao osnovnih demokratskih prava, prava na borbu za život, prava na inkubator. U vihoru dešavanja i tmine koja se nadvila nad Podrinjem od Udrča preko Rogača, Podčauša, Nemića, Kamenoloma do Mačkova, i od silnog granatiranja sa pomenutih mjesta, straha i borbe za život, dolazi do prijevremenog poroda – navode u svojoj izjavi roditelji bebe Emira.

Emirov maleni tabut danas su iz Tuzle ispratili njegovi otac, majka i brat.

– Naše prvorođenče koje je začeto u ljubavi, rođeno je s ljubavlju 7. marta 1993. godine u sedmom mjesecu trudnoće. Živio je samo dva dana, a njegov malešni život gasi se 9. marta, jer kao sedmače nije mogao da se izbori u teškim uslovima bez inkubatora. Zato što nije imao osnovnih ljudskih prava na život, njegovo srce prestaje kucati, a u nama je zavladala velika praznina i bol te bijes zbog dešavanja među ljudima na kraju 20. vijeka. Ali naš Emir, naš prvi sin uvijek će živjeti u nama, njegovo srce će kucati u nama zauvijek. Danas na ispraćaju i na dženazi, on je ponovo preminuo, jer njegovo sićušno tijelo nije kompletno. Zauvijek naš voljeni sin Emir – kaže se u obraćanju roditelja Emira Suljića.

Dženaza na mezarju Veljaci, 11. po redu, sutra biti klanjana za ukupno osam žrtava, jer je Zaim Husejnović (1960.), koji je ranije ukopan pod oznakom N.N., ove godine je identifikovan, pa će na njegov mezar biti stavljeni bašluci.

– Na mezarju Veljaci sa ovih sedam, bit će ukopane ukupno 302 osobe, a još se traži njih 250. Pored toga, još 40-ak žrtava ukopano je na drugim mezarjima u Podrinju. Nismo zadovoljni radom tužilaštava, jer za te zločine niko nije odgovarao. Pogledajte samo tabut te bebice koja bi, da nije bilo zločinaca, danas imala 24 godine – rekla je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žena Podrinja – Bratunac”.

Žrtve čiji su tabuti danas ispraćeni su Rešad (Rešo) Salihović, rođen 1965. godine, Ramo (Memiš) Hasanović, rođen 1972. godine, Šahbaz (Ibrahim) Sinanović, rođen 1962. godine, Mirsad (Hasan) Memić, rođen 1967. godine, Šaban (Osman) Salkić, rođen 1954. godine, Samir (Lutvo) Ibišević, rođen 1971. godine i Emir (Džemail) Suljić, rođen 7.3.1993.godine, a ubijen 9.3.1993. godine.

tabut Emira Suljića

 

 

Faktor.ba

Odgovori