Čuvajmo Srebrenicu

Željko Komšić: Bit ću predsjednik svih građana

0

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić kazao je danas na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva BiH da ukazano povjerenje na izborima neće biti iznevjereno.

“Povjerena mi je velika čast, ali i velika obaveza da ponovo zastupam interese građana BiH i naroda iz kojeg potičem. Upravo sam se zakleo da povjerenje koje mi je ukazano neće biti iznevjereno i u to ću uložiti svo svoje znanje i trud. Bit ću predsjednik svih građana, afirmirati sve vrijednosti demokratskog društva i civilizacijske tekovine. Koristim priliku da se zahvalim našim prethodnicima u njihovom radu. U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje i rad na vladavini prava, odnosno afirmaciji ustavnosti, zakonitosti i pravde, afirmaciji demokratskih i civilizacijskih tekovina”, kazao je Komšić na početku svog govora.

“Građani BiH trebaju znati da ću kao član Predsjedništva BiH, biti pobornik svake vrste ravnopravnosti, nacionalne, vjerske, rodne, socijalne, svake ravnopravnosti. Naša država je utemeljena na principima antifašizma. Nema odgovnosti prema državi ukoliko se tolerišu kriminal, korupcija, nepravda, segregacija i opća nesigurnost građana”, naveo je Komšić.

Kako je kazao, iz navedenog proističu siromašto, nezaposlenost, nezadovoljstvo, beznađe svake vrste koje naše ljude tjera iz naše domovine.

“Budućnost BiH po mom ubjeđenju jeste članstvo u NATO i EU. To su ujedno i garanti sigurnosti i prosperiteta naše države i njenih građana. NATO put je danas tamo gdje je bio kada sam posljednji put prije četiri godine u istom svojstvu bio u zgradi Predsjedništva BiH. Došlo je vrijeme da to promijenimo i ja to neću propustiti. Neću propustiti priliku koja se može ukazati da to kroz aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u promijenimo”, poručio je novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

(N1)

Odgovori