Žene u crnom podnijele krivičnu prijavu protiv Vjerice Radete

0

Nevladina organizacija Žene u crnom podnijela je krivičnu prijavu protiv potpredsjednice Skupštine Srbije i poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete zbog objave na društvenoj mreži Twitter, povodom smrti Hatidže Mehmedović iz udruženja Majke Srebrenice.

 

 

Žene u crnom traže od nadležnog javnog tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak za djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, propisano članom 317. Krivičnog zakonika.

– Znajući da je Hatidža Mehmedović u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina i supruga, prevazilazeći sve granice razuma i elementarne ljudskosti, ova nedostojna osoba se javno zapitala „ko će sahraniti Hatidžu Mehmedović, sinovi ili muž?“. Zahtijevamo od nadležnih državnih institucija da reaguju i pokrenu krivični postupak u ovom slučaju – navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Ova organizacija traži i da Skupština Srbije “po hitnom postupku smijeni svoju potpredsjednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije”.

“Zahtijevamo i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja”, dodaje se u saopštenju.

(Radio Kameleon)

Odgovori