Home Novosti Žene u crnom pozvale vlasti u Srbiji da se suoče s prošlošću

Žene u crnom pozvale vlasti u Srbiji da se suoče s prošlošću

Za žrtve i porodice žrtava Žene u crnom u svom priopćenju ocjenjuju kako su konačno dočekale pravdu poslije desetljeća bježanja i skrivanja

 

Nevladino udruženje Žene u crnom pozdravila je u srijedu presudu Haškog tribunala ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću ocijenivši odluku suda o doživotnom zatvoru “primjerenom” te je istodobno pozvala srbijanske vlasti da se “suoče s činjenicama i prestanu negirati zločine i genocide”.

Za žrtve i porodice žrtava Žene u crnom u svom priopćenju ocjenjuju kako su “konačno dočekale pravdu poslije desetljeća bježanja i skrivanja”.

“Doživotna kazna zatvora primjerena je kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića”, konstatiraju Žene u crnom i sugeriraju kako zločini za koje je osuđen Ratko Mladić “pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje”.

“To se naročito odnosi na aktualne vlasti u Srbiji, čiji su sadašnji najviši dužnosnici bili dio politike koja je inspirirala i pomagala genocide”, ocjenjuje ova antiratna udruga poručivši kako “ta činjenica njihovu odgovornost u ovom trenutku čini još većom”.

Žene u crnom pozvale su srbijanske vlasti da se “suoče s činjenicama i konačno prestanu negirati zločine i genocide” te da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih tijela, prenosi Fena.

 

 

OSLOBOĐENJE PORTAL

Previous articleSuljagić: Kazna je simbolički primjerena zločinima Mladića
Next articleSREBRENIČANI POCIJEPALI PLAKATE S MLADIĆEVIM LIKOM
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.