ŽEPA: Fotografija kućice na stijeni obišla je cijeli svijet

0

Žepa je naseljeno mjesto na krajnjem istoku Bosne, nedaleko od Rogatice. Odlikuje je čista, skoro nedirnuta priroda, obilje vode i šumskih prostranstava. Ovdje rijeka Žepa izvire iz stijene i nakon dvadeset i pet kilometara ulijeva se u Drinu. Naselje je rasprostranjeno na planinskim obroncima planine Žep, koji su nadvijeni nad Drinom. Danas u mjesnoj zajednici Žepa živi svega nekoliko stotina stanovnika.

 

 

Žepa su ljudi naseljavali od davnih vremena, a o tome svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici. U novije vrijeme postala je na daleko poznata po djelu Ive Andrića „Most na Žepi“, koje govori o zidanju mosta koji je u 16. stoljeću sagradio vezir Jusuf. Preko tog mosta se danas uzanom pješačkom stazom može stići do sela Vratar i Ribioci, na putu ka Rogatici. Na mramornoj ploči pokraj samog mosta stoji zapisano: “Ovaj most je spomenik neimarstvu 16. stoljeća. Ugrožen akumulacionim jezerom na Drini, prenesen je ovdje sa ušća Žepe 1967. da i dalje služi pokoljenjima”.

 

 

U posljednjem ratu Žepa je bila enklava, a potom zaštićena zona UN-a, koja je pala pod kontrolu Vojske Republike Srpske u počinjenom Genocidu, u julu 1995.

 

 

Na ušću Žepe u rijeku Drinu, na lokalitetu slap, nalazi se jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini. Fotografija kućice na stijeni obišla je cijeli svijet. Podrinje.Online vam, donosi fotografije nekoliko autora Azemine Bloomberg, Mehmeda Pargana i Seada Sulejmanovića.

 

Odgovori