Žepljaci ubrzo grade spomen-obilježje

Ali obilježja neće biti bez građevinske dozvole, pa će radovi sačekati da se katastarske čestice sa Opštine Rogatica prepišu na Islamsku zajednicu

 

 

 

Iz Žepe nam stiže dobra vijest. Saznajemo je od glavnog imama tamošnjeg medžlisa Edina ef. Šljivara, koji kaže da su Žepljaci dobili od Opštine Rogatica saglasnost za gradnju spomen-obilježja šehidima i svim poginulim u odbrani Žepe.

Elvedin Selimović, predsjednik IO tamošnjeg Medžlisa, obavještavajući nas da je u selu Stoborani, u kojem je prije rata bilo 80 domaćinstava, a sada ih je četiri puta manje, postavljen kamen temeljac za mekteb i još neke prateće objekte, objašnjava da bi spomen-obilježje trebalo da se nalazi u haremu žepske džamije, s lijeve njegove strane, u blizini turbeta.

Idejno rješenje je uradio, kaže ef. Selimović, mladi arhitekta čiji su korijeni upravo iz tih krajeva.

Žepa

 

Broj ubijenih je veći

“Bit će to vječno sjećanje na sve one koji su dali svoj život, bilo kao civili, bilo kao pripadnici Armije BiH za odbranu Žepe. Imajući u vidu to da se u 20 tamošnjih sela već nalaze obilježja različitog oblika, od hair-česme do običnog kamena, i da se na svima njima nalaze imena poginulih Žepljaka, mi bismo ovim spomen-obilježjem sva ta imena objedinili, ali i dodali nova. Pokazalo se, nažalost, broj ubijenih Žepljaka u ratnim godinama je još veći od dosad poznatih više od 450”, govori nam Selimović, napominjući da će imena biti upisivana abecednim redom, a da će među njima biti i osobe iz, na primjer, Han-Pijeska ili Rogatice, koje su stradale u Žepi.

Više od polovine potrebnih sredstva je, zahvaljujući Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Vlade FBiH, već osigurano, a za preostala sredstva, smatra Selimović, ne treba brinuti.

“Nama je sada najvažnije da se okonča postupak dobivanja građevinske dozvole, a to se neće desiti sve dok zemlja na kojoj bi spomen-obilježje trebalo stajati, ne bude vraćena Islamskoj zajednici BiH”, kaže Selimović.

U pitanju je devet katastarskih čestica, koje su još sredinom devedesetih godina upisane u ZK izvadak u korist Opštine Rogatica sa pravom 1/1.

Nije to nikakva tamošnja specifičnost. Isto se dešavalo u svim dijelovima ondašnje BiH.

“Predmetne nekretnine služe kao mezarje i u posjedu su Islamske zajednice, koja ih je decenijama upotrebljavala u skladu sa normativnim aktima što uređuju upravljanje mezarjima, te zato niko nije postavljao pitanje načina upravljanja”, ističe dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH.

Ne očekujemo probleme

 

“Međutim, prikupljanjem dokumentacije za spomen-obilježje utvrdili smo da se navedena mezarja vode na ime Opštine Rogatica i pokrenuli smo postupak utvrđivanja osnovanosti tog upisa. Pretpostavljamo da je Opština, na osnovu zakonske odredbe iz 1986. godine, donijela odluku kojom su groblja proglašena komunalnim objektima te upisivana u korist lokalne zajednice, odnosno MZ. Postojao je zakonski okvir za navedeno prije rata i neke opštine su to provele”, objašnjava dr. Zajimović, dodajući da Islamska zajednica, odnosno Vakufska direkcija na osnovu sadašnjeg Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a, mezarja upisuje kao vlasništvo Islamske zajednice, odnosno vakufa i tu nema ništa sporno.

“Nadamo se da ćemo i ovo pitanje riješiti tako što ćemo navedeno zemljište upisati na svoje ime, kako bi se istim upravljalo u skladu sa normativnim aktima IZ-a u BiH”, kaže dr. Zajimović, a ef. Selimović iz Žepe tvrdi da su im u nedavnim razgovorima o ovom problemu u Opštini izlazili ususret, u zakonskim okvirima.

“Zaista ne očekujemo da će i ubuduće biti problema”, ističe Selimović.

Pokušali smo kontaktirati načelnika Opštine Rogatica Milorada Jagodića, ali smo, umjesto sa njim, stalno zauzetim sastancima, razgovarali s njegovom zamjenicom Jelenom Karadžić, no, jedino što smo saznali jeste potvrda njenih saradnika da im je IZ doista uputila zahtjev za upis pomenutog zemljišta u njeno vlasništvo.

OSLOBODJENJE

Komentari su zatvoreni