Čuvajmo Srebrenicu

ŽESTOK OKRŠAJ ČELNKA HDZ-a I DF-a: Zašto Čović traži sankcioniranje Komšića?!

Hrvatski narodni sabor uputio je jučer dramatično saopćenje u kome traži da sve mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici osude i sankcioniraju navodni pokušaj Željka Komšića da sruši ustavno-pravni poredak BiH.

U nastavku teksta pročitajte integralno saopćenje HNS-a ali i stavove Željka Komšića kojim je izazvao bijes Čovićevih pristalica.

Hrvatski narodni sabor upozorio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavama da odbacuje načelo konstitutivnosti naroda u BiH direktno napao samu osnovu ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pozvao da njegovo takvo ponašanje bude sankcionirano.

U saopćenju iz HNS-a ističe se da je Komšić u više navrata “eksplicitno izjavio da ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda, te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi”.

Iz HNS-a podsjećaju Komšića da je konstitutivnost i ravnopravnost naroda, i po slovu Ustava BiH i po tumačenju Ustavnog suda BiH, ne samo neporeciva ustavna kategorija, nego i osnovno načelo Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma.

– Stoga, bez imalo pravne i političke sumnje, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao direktan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navode iz HNS-a.

U saopćenju se ističe, da će HNS preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti da bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionirani i onemogućeno.

Iz HNS-a pozivaju i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici da osude i sankcionišu navedeni pokušaj negiranja i rušenja ustavno-pravnog poretka BiH.

– Svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim pogrešnim tumačenjem Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidovanja na izborima sa ukidanjem osnovnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda – navode iz HNS-a.

U saopćenju se pojašnjava da taj dokument sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali da nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

Iz HNS-a dodaju da su jučerašnje izjave Komšića samo još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende.

“Јedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituisanje Hrvata, prvo na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou BiH”.

HNS najoštrije osuđuje i odbacuje te Komšićeve izjave i poručuje svima koji podržavaju, zagovaraju i sprovode unitarističko-šovinističku agendu da će HNS BiH upotrijebiti sva legitimna pravna i politička sredstva da bi zaštitio ustavno-pravni poredak i hrvatsku konstitutivnost u BiH.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je dan ranije da je HDZ BiH prihvatanjem Mišljenja Evropske komisije konačno, svjesno ili nesvjesno “odbacio antievropski, civilizacijski i povijesno zaostali koncept takozvane konstitutivnosti naroda”.

– U ovom trenutku manje je bitno da li su u HDZ-u svjesni ili ne toga da su prihvatanjem Mišljenja EK, pa i deklarativnim, zauvijek nanijeli konačan poraz etničkim osnovama vlastite politike. U svijetu činjenica HDZ-ovo i deklarativno pristajanje na Mišljenje EK u pogledu izbornog zakonodavsta, znači samo jedno. Odbacivanje zaostalog sovjetskog principa konstitutivnosti naroda, jer se Mišljenje EK naslanja na relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Upravo u jednoj od tih presuda, konkretno u slučaju Zornić, Evropski sud za ljudska prava, nalaže odbacivanje konstitutivnosti i navodi da se na taj princip u izbornom zakonodavstu moralo pristati uslijed činjenja genocida i etičkog čišćenja, te da je kako Sud nalaže, došlo vrijeme da se taj princip u izbornom zakonodavstvu BiH odbaci.

– Iz toga je i više nego jasno da je Mišljenje EK, koje se bazira na presudama EU suda, zapečatilo sudbinu HDZ-ovih zahtjeva za jačanjem etničkog izbornog modela.

– Takoreći, bajkama je došao kraj, i istinske evropske vrijednosti su HDZ-u u političkom smislu došle glave, jer ako se Mišljenje EK bude dosljedno provodilo, eventualna promjena izbornog zakonodavsta, po preporuci Evropske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog a nikako etničko – konstitutivnog principa, principa segregacije i dodatnog jačanja diskriminacije. Prema tome, što se preporuke Evropske komisije budu više provodile, to će mogućnost djelovanja etničkih politika, pa i HDZ-ove, biti manja. Riječima velikog pisca; ni s kim evropske vrijednosti nisu napravile takvu šalu kao sa HDZ-om BiH.

– U skladu sa ingerencijama koje posjedujem kao član Predsjedništva BiH, učiniti ću sve da se preporuke iz Mišljenja Evropske komisije u BiH provode što brže, a što se brže i dosljednije budu provodile, HDZ BiH će na taj proces gledati istim onim očima kojima je prije dvije decenije gledao na Hansa Košnika.

– Neće proteći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za ubrzanje toga procesa, koji neminovno u konačnici mora dovesti do odbacivanja konstitutivnosti i uvođenja jednakopravnost i jednake vrijednosti glasa svih građana. Uvjeren sam da će i EU konačno decidnije da se u BiH založi za građanski koncept na uštrb etničko – konstitutivnog. Uostalom, čemu onda same preporuke i mjere iz Mišljenja.

– Sve to, razlog je više za probosanske građanske stranke, a naročito za stranke lijevo od centra (NS i SDP) da i one konačno, uviđajući novonastalu realnost koju je proizvelo Mišljenje EK, naprave radikalan raskid sa politikom mirenja između etničkog i građanskog koncepta, jer tu u budućnosti ne može i neće biti kompromisa.

– Stranka na čijem sam čelu davno se opredijelila isključivo za građanski koncept, pa joj je i samo Mišljenje EK u tom odabiru dalo za pravo da postupa upravo tako. Od SDP-a i NS-a očekujem da, ako se već smatraju građanskim strankama, u svojoj političkoj agendi također odbace princip tzv. konstitutivnosti naroda, kada ga je već, prihvatanjem Mišljenja EK, na svoju nevolju odbacio i HDZ, jer se na ovom pitanju od strane SDP-a i NS-a ne može dvosmisleno ponašati kao što se ponašalo, primjera radi, na pitanju ANP-a.

– Za građansku BiH može biti samo onaj ko se zalaže za građanski koncept, a ne koncept mirenja nepomirljivog, etničkog i građanskog.

– Kao jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obavezi sam da poštujem Ustav Bosne i Hercegovine, i moje zalaganje za ustavnost u tome smislu je neupitno.

– Međutim, pošto su pred nama procesi koji vidno moraju dovesti do značajnijih ustavnih promjena, što se vrlo jasno da isčitati iz preporuka i mjera Evropske komisije, na meni je isto tako odgovornost da na dobronamjeran način skrenem pažnju na gore navedena pitanja, jer ona prevazilaze trenutne političke pozicije i odnose među nama, kako bi u interesu ove države spremnije dočekali izazove pred kojima će se ideja borbe za građansku državu Bosnu i Hercegovinu sigurno naći.

– Unaprijed odbacujem eventualnu malicioznost samoprozvanih stručnjaka koji će ovaj moj poziv na jačanje narativa o građanskoj državi, na demokratskim osnovama, označiti kao populizam, jer se radi o ljudima koji neće da u politici gledaju dalje od danas i šire od jednog procesa formiranja vlasti.

– S obzirom da se i DF i SDP i NS zalažu za građansku državu Bosnu i Hercegovinu, zbog te ideje, dobro bi bilo, ulazili mi nekad u budućnosti, pojedinačno kao stranke u saradnju ili ne, da nivou svakodnevnog političkog narativa ispostavljamo u ovom trenutku ovaj potpuno legitiman i od strane EU legitimiran zahtjev, koji nije ničije lično ili stranačko vlasništvo nego prvomartovsko političko naslijeđe ideje građanske Bosne i Hercegovine.

(SB)

Loading..