Čuvajmo Srebrenicu

ŽESTOK ŠAMAR DRAGANU ČOVIĆU: Općina Kupres neće održati izbore za načelnika, ovo je službeni razlog…

Općinske vlasti u Kupresu odlučile su da neće održati vanredne izbore za načelnika općine u veljači sljedeće godine uz obrazloženje da za to nema novca jer se u listopadu moraju održati i redoviti izbori za lokalna tijela vlasti

Nakon ostavke tamošnjeg načelnika Milana Raštegorca (HDZ 1990), koji se vratio na ranije radno mjesto u „Šumama Herceg-Bosne“, Središnje izborno povjerenstvo BiH je naložilo da po Izbornom zakonu treba održati vanredne izbore za načelnika. Takvi izbori trebali su se održati u veljači, a novi bi se načelnik na toj funkciji zadržao tek osam mjeseci.

No, u općinskoj blagajni ove siromašne općine, poznate po zimskome turizmu, nema dovoljno novca za održavanje izvanrednih i redovitih izbora.

Općinsko vijeće Kupres je na vanrednoj sjednici održanoj jednoglasno donijelo Zaključak kako nije u mogućnosti osigurati financijska sredstva za održavanje raspisanih prijevremenih izbora u veljači.

Umjesto načelnika predložit će se vršitelj dužnosti

Pri tome su sve stranke suglasne kako raspisani izbori nisu u interesu strankama koje sudjeluju u radu Općinskog vijeća. Taj je zaključak odmah upućen CIK-u koji je prošloga tjedna donio odluku prema kojoj prijevremeni izbori za načelnika Općine Kupres trebaju biti održani 9. veljače 2020. godine.

Na sjednici su vijećnici HDZ-a BiH, koji imaju najviše vijećnika, ali ne i većinu, zatražili održavanje izvanredne sjednice na kojoj će se predložiti kandidat za vršitelja dužnosti načelnika do redovitih izbora u jesen 2020. godine.

(SB)