ŽESTOK UDAR NA “AKADEMIKA” ČOVIĆA: “Nije došao na prvi sastanak radne grupe jer ne bi mogao zadovoljiti svoju BOLESNU POTREBU isticanja samog sebe”

0

Hrvatska stranka BiH oštro je osudila nedolazak delegacije HDZ BiH na jučerašnji sastanak Političke radne grupe u Predsjedništvu BiH.

“Odluka HDZ BiH da njezini dužnosnici u intitucijama vlasti BiH ne učestvuju u radu grupe obrazovane pri Predsjedništvu BiH (na inicijativu Predstavništva EU u BiH, kako bi se ubrzali reformski procesi nužni za priključenje Bosne i Hercegovine toj evropskoj asocijaciji, još jedan je dokaz kako je ta politička stranka dugogodišnji talac svog predsjednika. Takvu odluku je on donio u ime stranke samo poradi toga što on u takvoj radnoj grupi ne bi mogao zadovoljiti svoju bolesnu potrebu isticanja samog sebe”, navode iz HS BiH.

Da se radi o prednjem vidi se i iz pisma koje je on dostavio Predsjedništvu BiH, a u kojem svoju odluku objašnjava, tobože, principijelnim razlozima, dodaju u reakciji.

“A, kao, principijelno je njegovo stajalište, prvo, da se o evropskom putu može raspravljati samo u institucijama, što bi značilo da po njemu Predsjedništvo BiH nije institucija i drugo, kako Predsjedništvo BiH nije nadležno za takav posao”, smatraju u HS-u.

Oni dodaju da su za iole obrazovane takve tvrdnje nonsens.

“Predsjedništvo BiH jeste institucija, a upravo osnovna njegova ovlast jeste vođenje vanjske politike, i u okviru toga posebno da traži – pa prema tome i raspravlja u okviru obrazovanih radnih grupa – članstvo u međunarodnim organizacijama, kakva je Evropska unija.

Naravno, samo nekoliko dana prije predsjednik HDZ-a, bez znanja nadležnih državnih institucija i bez ikakvih ustavnih i zakonskih ovlasti pozvao je ruske vojne humanitarce u Mostar. Kada je riječ o njemu na takve nonsense javnost je već navikla”, zaključuju iz HS-a BiH.

(SB / ZS)

Odgovori