Home Novosti BiH ŽESTOKA PORUKA ĆAMILA DURAKOVIĆA: Važno je da javnost zna da je gospodin...

ŽESTOKA PORUKA ĆAMILA DURAKOVIĆA: Važno je da javnost zna da je gospodin Salkić isključivao iz procesa dogovora o “Domovini”, Emira Suljagića, i “Prvi mart”

Ćamil Duraković

Sjećam se 2012. godine kada sam došao u Podlugove kod Ilijaša, gdje sam se obratio našim raseljenim Podrinjcima. Poručio sam tada da su nam potrebne nove ideje i nove politike, ne misleći time na stranke, nove podjele i drugo, već na jedan drugačiji pristup-kako da se bavimo pravima Bošnjaka, kako da svojim primjerom činimo promjene, kako da drugačije razgovaramo i okupljamo ljude. Poslije mene je govorio gospodin Ramiz Salkić. Prijetećim tonom je tada poručio da ‘”Nema drugih pokreta, drugih inicijativa i politika”…

 

 

Zaboljelo me to, ne zbog nekakvih političkih prepirki, već sam tada shvatio da tu neće biti prostora za zdrav dijalog u budućnosti. I sinoćnjoj emisiji sam opet pristupio s optimizmom.

Važno je da javnost zna da je gospodin Salkić isključivao iz procesa dogovora o “Domovini“, Emira Suljagića, i “Prvi mart”. To je kasnije rezultiralo potpunim raskolom u politici nas Bošnjaka u istočnoj Bosni, te premda je on među najzaslužnijim što je za jedan sto doveo SBB, SDA, SBiH i DF, to je vrlo brzo zaboravljeno. Zaboravljeno je i to da mu se ni tada nije pružila šansa ni ponudila opcija, da on, kao neko ko je predvodio organizaciju te vrste, bude zajednički kandidat Bošnjaka-povratnika u RS-u. Dugo se o tome šutilo, posebno zato što je Suljagić onda prihvatio kandidaturu u Federaciji…

Isto tako danas, gospodin Salkić želi isključiti Pokret “Odgovor” iz procesa pregovora. On misli da o zajedničkoj listi i probosanskom bloku trebaju razgovarati samo stranke. Zaboravlja da je moderacijom “Prvog marta” došlo do njegove kandidature i do njegove pobjede.

Žao mi je što je u njemu toliko straha. On misli da smo mu mi, djelujući kroz Pokret “Odgovor”, podmetnuli obnovljenu priču o nuđenju novca Fati Orlović za prodaju zemlje na kojoj je izgrađena crkva, a ni da se zapita kako me je osnovna pristojnost zaustavila da u emisiji pokrenem priču o njegovih 200 srpskih glasova iz Romanovaca gdje ih je Domovina osvojila NULA na posljednjim izborima.

Nisam pokrenuo ni priču oko prodaje Rudnika Ljubija, i šurovanja na toj temi, gdje su bošnjački glasovi bili na tasu i na rasprodaji. On se usudio da mi prijeti, kako će “Vrijeme pokazati što sam se ja iz Amerike vratio u Srebrenicu”, ili insinuira neko pitanje mog morala.

Zbog toga rijetko imamo priliku pričati o problemima Bošnjaka u RS-u. Jer od svake emisije nastane haos, u kojem na kraju pričamo o srebreničko-bratunačkim problemima, kao da samo tu povratnici žive i kao da su samo politički sukobi opštinskih odbora ono što zanima široku javnost BiH.

U svakom slučaju, hvala voditeljici Nikolina Vrankic Veljovic i TV1 na prilici da govorimo. U prilogu možete pogledati inserte iz emisije, a svakako cijelu emisiju i putem web-stranice www.TV1.ba .

 

 

(ZASREBRENICU.ba)

Previous articleMladi srebrenički fotograf Sead Sulejmanović planira uraditi dokumentarni film o BiH
Next articleOtkrivamo: „Herojska borba“ Ramiza u manjem bh. entitetu
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.