ZLATKO LAGUMDŽIJA, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH: “Ovo je razlog zbog kojeg BiH nije dobila status kandidata…”

“Energetski generator ekonomskog razvoja je da će biti potpuno drugačija energija. Ukoliko ne promijenimo ovo što sada imamo morat ćemo sve uvoziti”, kazao je Lagumdžija.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo organizuju šesti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 28. juna u Sarajevu. Tim povodom, gost Novog dana N1 televizije bio je Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu, ali i nekadašnji šef diplomatije Bosne i Hercegovine, bivši premijer i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

“Energetski generator ekonomskog razvoja je da će biti potpuno drugačija energija. Ukoliko ne promijenimo ovo što sada imamo morat ćemo sve uvoziti”, kazao je Lagumdžija.

“Do danas smo izvoznik struje, a možemo postiati uvoznik. Mi sada moramo odmah imati plan za izvore obnovljive energije, regionalnom saradnjom, prema EU investitorima”, kaže Lagumdžija.

Transformacija zdravstvenog sistema je bitna. Kako obezbijediti da zdravstvo bude osnovno ljudsko pravo u nerazvijenim zemljama?

“To je jedna od najvećih industrija svijeta, druga stvar je obrazovanje, digitalna trasformacija i na kraju vladavina prava koja se tiče uređivanja porskeog sistema. Moramo urediti penzioni sistem. Imamo potpuno razbijen penzioni sistem”, kaže Lagumdžija ističući da će ovo biti prilika da se čuju konktretni prijedlozi svjetskih stručnjaka.

“Najvažniji razlog zašto nismo dobili kandidatski status je zbog ljudi koji nas vode”

Evropa se u Brisleu skupila preko vikenda da nam kaže koliko im je stalo do BiH. Oni su na ovaj način što je BiH ostala bez kandidatskog statusa kazali da ovi moraju otići s pozicija i poruka je skloniti ovo što prije, neće dobiti ništa, mišljenja je Lagumdžija.

“Ne možete ih nagraditi za nered, pa da kažu kako su oni velikim naporom omogućili BiH kandidatski status”, kaže Lagumdžija.

(SB)

Komentari su zatvoreni