ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI: Zet Bože Ljubića optužen za ubistvo srpskih civila kod Konjica

0

Zdenko Grbavac, rođen 1967. godine u Sarajevu i Željko Šimunović, rođen 1964. godine u Konjicu, terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH u svojstvu pripadnika HVO Konjic, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

 

Oni se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline, osobno i direktno, sudjelovali u počinjenu ratnog zločina, tako što su naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u centru mjesta Bradina, izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, zarobljene civile potom su odveli u pravcu pravoslavne crkvi u Bradini, te je optuženi Zdenko Grbavac, u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, lično ubio navedenu trojicu muškaraca srpske nacionalnosti.

Optuženi Šimunović Zdenko, tereti se da je zajedno sa drugim osobama učestvovao u mučenju i premlaćivanju jednog zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optuženi se terete da su svojim radnjama počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Mostarski Dnevni list objavio je da je Grbavac zet Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zastupnika u Saboru Hrvatske. Grbavac je uhapšen pri ulasku u BiH u januaru, te mu je određen jednomjesečni pritvor.

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)

Odgovori