Čuvajmo Srebrenicu

Zločinac Ratko Mladić se učlanio u Organizaciju starješina Vojske Republike Srpske

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pristupio je Organizaciji starješina VRS-a i pristao da bude izabran za njenog počasnog predsjednika, potvrdio je predsjednik Organizacije starješina Milovan Milutinović.

Na konferenciji za novinare Milutinović je rekao da mu je Mladić poručio “da je obaveza svih političara i patriotskih snaga da se odupru svim oblicima ugrožavanja Republike Srpske i njenih institucija”.

Milutinović je precizirao da je Mladić prihvatio da u narednom periodu bude biran za počasnog predsjednika te organizacije.

“Mladić je naveo da to ne radi radi sebe, već zbog podrške ciljevima definisanim Statutom Organizacije starješina VRS-a i potrebom okupljanja patriotskih snaga oko osnovnih ciljeva i obaveza usmjerenih očuvanju Srpske i povećanju brige za porodice poginulih, ratne vojne invalide, borce i starješine koji su dali nesebičan doprinos”, istakao je Milutinović.

Prema njegovim riječima, Mladić je poručio: “Neka živi Srpska.”

Milutinović je naglasio da očekuju burne reakcije udruženja iz Federacije BiH, ali i pritisak međunarodnih krugova.

“Nećemo se osvrtati na to. Smatramo da je Mladić, kao prvi vojnik VRS-a, zaslužio da se nađe u našoj organizaciji. To nam je čast i zadovoljstvo i mi ga se ne odričemo”, poručio je Milutinović.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS-a Banjaluka Stamenko Novaković kazao je da će biti upućen zahtjev Vladi Republike Srpske za imenovanje predstavnika Organizacije u komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i Sarajevu.

On je istakao da Organizacija podržava to što će Vlada formirati komisije za istraživanje zločina počinjenih u Srebrenici i Sarajevu tokom rata.

“Smatramo da u novim komisijama treba biti najmanje po jedan starješina VRS-a. Starješine su predvodile jedinice koje su izvodile borbena dejstva, jedini posjeduju ključna znanja o tome i imaju cjelovitu sliku koja je presudna za istinu. Želimo biti aktivni učesnici ovih istraga i da damo doprinos istini i pravdi koje su od vitalnog interesa za Srpsku”, rekao je Novaković.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine, piše BIRN.