ZLOUPOTREBA SIMBOLA GENOCIDA: Porodica bivšeg reisa Cerića privatizirala je Srebrenički cvijet

0

 

Piše: Azra Omerović

 

Cvijet Sjećanje, koji smo uradili, je simbol koji moramo dostojanstveno čuvati. Neki nisu razumjeli pa im je svejedno šta znači i tako prave biznis koji mi kao autori ne dozvoljavamo – stoji u objavi na facebook stranici Cvijet-Sjećanja Udruženja Gračaničko keranje.

Ne dozvoljavaju da se simbol genocida pretvori u biznis, jer bi se na taj način ugrozio – njihov biznis. Udruženje Gračaničko keranje ima ekskluzivno pravo na ovaj simbol koji niko drugi ne smije proizvoditi. Cijena jednog cvijeta je 5 maraka. Samo 2011. godine, deset dana prije obilježavanja 11. jula, za jedan dan podijeljeno je više od 15 000 cvjetova. Pomnožimo li to sa 5 maraka jasno je da se radi o jako unosnom poslu.

KIDNAPOVANJE MEMORIJALNOG CENTRA

 

Cvijet je nastao kao ideja bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića. Nakon promovisanja simbola stradanja  Bošnjaka u Srebrenici reis je ideju poklonio Udruženju Gračaničko keranje iz Gračanice.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica, Ćamil Duraković za Žurnal je rekao:

„Kidnapovan je sam izgled Memorijalnog centra, njegov sakralni dio“ jer  ako pogledate iz zraka „mezarje izgleda kao cvijet“

U razgovoru za Žurnal, predsjednica Udruženja Azemina Ahmedbegović kaže da je reis njima poklonio ideju Srebreničkog cvijeta jer je želio da cvijet ostane u porodici.

-Imao je povjerenja u sestru- kaže Ahmedbegović.

Udruženje su osnovale Azemina Ahmedbegović, sestra Mustafe Cerića, i Azra Cerić njegova supruga.

Udruženje broji više od 300 žena koje proizvode cvijet, ali nijedna od njih nije iz Srebrenice. Predsjednica Udruženja kaže da novac od prodaje Cvijeta ne ide u Srebrenicu kao ni za stipendiranje djece iz Srebrenice.

-„ Mi ne upućujemo nikakve stipendije“ -kaže Ahmedbegović i dodaje da nijedna majka ne bi voljela da joj dijete dobije stipendiju od Cvijeta jer „mora roditelj da zaradi, nemamo mi te djece šehida više, 20 godina je prošlo”.

OPOMENE I PRIJETNJE

Žrtve srebreničkog genocida od prodaje ovog simbola nisu dobile nijednu marku. Ali, zato su dobile opomene, prijetnje i tužbe. Fazila Efendić, zajedno sa ženama povratnicama, usudila se proizvoditi Srebrenički cvijet u Srebrenici. Rezultat – opomena i prijetnje tužbama od strane Azemine Ahmedbegović, predsjednice Udruženja Gračaničko keranje.

-I opet smo mi nekako blagi, idemo i opominjemo, pa na kraju treba da tužimo- kaže Ahmedbegović.

Niko iz Srebrenice nema pravo praviti cvijet koji je simbol genocida.To je tajna, koja ustvari i nije tajna.  Biznis je rezervisan samo za odabrane – u ovom slučaju članove porodice Cerić.

 

Zurnal.info

 

 

Odgovori