Zvornik: U prisustvu policajca prijetio da će je zaklati, a onda još dobila kaznu jer je RS nazvala genocidnom

0

Povratnica u Srebrenicu Dženeta Nalić nedavno je zbog islamskog načina odijevanja verbalno napadnuta od strane nepoznate osobe u Zvorniku, a sve se odvilo u prisustvu policijskog lica koje je postupilo krajnje neprofesionalno i jednostrano.

 

 

Poruku adresiranu na Naš Haber prenosimo u cjelosti:

”9. aprila s prijateljicom sam otišla autobusom iz Srebrenice do Zvornika zbog kupovine. Kada smo završile (s kupovinom), otišle smo popiti kahfu u lokalu pored Doma Zdravlja budući da tek za nekoliko sati trebamo krenuti nazad za Srebrenicu. Čim smo sjele, policijac je došao da me legitimiše te sam pitala koji je razlog pri čemu sam promrmljala ‘ovo ima samo u Bosni’ da bi policajac reagirao i rekao ‘ovo ti nije Bosna nego Republika Srpska’. Policajcu sam dala do znanja da je ovo Bosna i Hercegovina i da je RS genocidna tvorevina, da bi nepoznata osoba koja se nalazila iza počela da me verbalno napada, da mi psuje i prijeti klanjem. Uprkos tome, prisutni policajac ne reagira te i dalje insistira na ličnoj karti govoreći da će me uhapsiti, a ja sam mu odgovorila da uhapsi ovog koji nam prijeti. U tom momentu sam nazvala policijsku stanicu tražeći da pošalju patrolu nakon čega su pristigla još dva službena lica (četnika). Oni su ušli i nešto pričali (dogovarali) sa osobom koja je prijetila, a onda su izašli vani i meni uručili kaznu od 200 maraka zbog toga što sam RS nazvala genocidnom, odnosno jer sam narušavala javni red i mir (ja, koja sam došla da u miru popijem kahvu sa prijateljicom?). Sve dok nismo napustile Zvornik i krenule za Srebrenicu pratilo nas je policijsko vozilo kao da se radi o nekom teroristi. Smatram da je razlog za legitimisanje i napade zapravo moj islamski način odijevanja (džilbab)”

Inače, Dženeta je 2013. godine od ”Patriotske lige” dobila zahvalnicu za iskazanu hrabrost i dostojanstvo u borbi za svoj nacionalni ponos i povratak u Srebrenicu (fotografija ispod).


 

Nashaber.net

Odgovori