Home Novosti BiH Ahmetović: Tihić se iz bolesničke postelje borio za izbore u Srebrenici, znajući...

Ahmetović: Tihić se iz bolesničke postelje borio za izbore u Srebrenici, znajući koliko je ona važna, a SDA je sada privatna partija oteta od bošnjačkog naroda za lične interese

Aktuelno rukovodstvo, ocjenjuje Ahmetović, dovelo je do toga da su se Bošnjaci doveli u situaciju da nisu dobri ni sa jednim od druga dva naroda u BiH, ali da nemaju sagovornika ni u Washingtonu i Bruxellesu, što može da bude “vrlo rizično za BiH”

Povodom godišnjice smrti Sulejmana Tihića, bivšeg predsjednika SDA i bivšeg člana Predsjedništva BiH, oglasio se i Sadik Ahmetović, jedan od najbližih Tihićevih saradnika.

SDA je bila moderna evropska stranka, a sada…

– Sulejman Tihić je ostavio iza sebe mnogo toga dobroga. Stalno je vodio BiH naprijed, sve Bosance i Hercegovce. Da ga pojedinci iz aktuelnog rukovodstva stranke nisu konstantno sputavali, BiH bi sada bila na pragu Evropske unije. Bio je rado viđen gost i u Beogradu i Zagrebu, ali i u Washingtonu i Bruxellesu. Žalosno je što sadašnje rukovodstvo želi da izbriše svaki trag svega što je uradio Tihić. Za razliku od novog rukovodstva, Tihić nije vodio samoizolacionu politiku koja se danas vodi, već je umio da sasluša i predstavnike druga dva naroda. Sadašnja SDA nije ni sjena od SDA koju je vodio Sulejman Tihić, jer su uspjeli da se zavade i sa Srbima i Hrvatima i naprave stranku za svega nekoliko ljudi, naglasio je Ahmetović.

Poslije njegove smrti, dodaje Ahmetović, pogoršali su se i odnosi u Bosni i Hercegovini. Aktuelno rukovodstvo, ocjenjuje Ahmetović, dovelo je do toga da su se Bošnjaci doveli u situaciju da nisu dobri ni sa jednim od druga dva naroda u BiH, ali da nemaju sagovornika ni u Washingtonu i Bruxellesu, što može da bude “vrlo rizično za BiH”.

– SDA koju je vodio Tihić bila je moderna evropska stranka. Sada je privatna partija nekoliko ljudi koja je oteta od bošnjačkog naroda za lične interese. Iz SDA su otjerani Tihićevi saradnici, ugledni profesori i ljekari, među njima i Ismet Gavrankapetanović i ratni heroj Kemal Ademović. Svi su zaboravili koliko je sebe Tihić davao za stabilnu BiH. I iz bolesničke postelje, uključivao se u kampanju za lokalne izbore u Srebrenici, znajući koliko je važna Srebrenica. Čovjek koji je preživio logor i sve ratne strahote, davao nam je svima primjer kako se može živjeti i dalje sarađivati i držiti se sa druga dva naroda, bez trunka ogorčenosti. Zar taj i takav Sulejman Tihić, nije zaslužio nijednu ulicu da se nazove po njemu, upitao je Ahmetović.

Govor Šefika Džaferovića, kandidata za Predsjedništvo BiH iz SDA ocijenio je “sramotnim”.

– Ovo je čisto predizborni govor na mezaru rahmetli Tihića. Ipak, ostalo je nas dovoljno koji pamtimo Džaferovića i njegove opstrukcije Tihića i njegovog rada, kao i konstantnog rušenja tadašnjeg predsjednika SDA. Ovo je sramota, zaključio je Sadik Ahmetović.

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL