Home Novosti BiH Ahmo je u genocidu u Srebrenici ostao bez dvojice sinova, a poslije...

Ahmo je u genocidu u Srebrenici ostao bez dvojice sinova, a poslije i bez supruge: Svu svoju imovinu dao Islamskoj zajednici

Ahmo je u genocidu u Srebrenici ostao bez dvojice sinova, a poslije i bez supruge: Svu svoju imovinu dao Islamskoj zajednici
Ahmo je u genocidu u Srebrenici ostao bez dvojice sinova, a poslije i bez supruge: Svu svoju imovinu dao Islamskoj zajednici

Srebreničanin Ahmo Ibišević, uvakufio je dva stana. Jedan stan uvakufio je pred dušu svojih ubijenih sinova Salke i Samira u genocidu u Srebrenici, a drugi stan pred dušu supruge Zinete i u svoje ime.

– Dok je supruga bila živa, 2019. godine odlučili smo da uvakufimo dva stana čiji smo vlasnici, na Otoci i u Ilijašu. To je naš hajrat, zbog čega sam posebno sretan. Dali smo i dionice i naše i od sinova u vakuf, nisam ih htio prodati i obezvrijediti. Molim Allaha da nam ovo što smo uradili ukabuli, jer smo to uvakufili iz srca – kaže Ahmo Ibišević.

Stan koji su uvakufili pred dušu rahmetli sinova kupili su od novčanih sredstva koja su dobili na ime šehidske penzije. Posljednji put sinove je Ahmo vidio padom Srebrenice, tu su se kaže razdvojili, tražeći put do slobodne teritorije. Posmrtne ostatke jednog sina ukopao je 2020. godine, dok kosti drugog nije pronašao. Ahmo je imao sreće da preživi pad Srebrenice i masovna ubistva Bošnjaka na ovim prostorima.

Drugi stan u Ilijašu, kaže, uvakufljen je na njegovo i suprugino ime.

– Stan u Ilijašu zaradili smo u Americi gdje smo živjeli do 2003. do 2007.godine. Allah dž.š. nam je omogućio da tamo odemo nakon svega što nas je zadesilo. Nismo se mogli vratiti u Srebrenicu gdje su nam pobili sve. Padom Srebrenice sa sinovima sam se dogovorio da se razdvojimo, da ne idemo zajedno jer nećemo moći jedan drugom pomoći. Oni se nisu spasili. Starijeg sina Salku ukopao sam 2020. godine, njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2011. godine u sekundarnoj grobnici kod Zvornika. Supruga i ja prepoznali smo ga po odjeći, visini kada smo ga išli identifikovati. Mlađeg sina nismo pronašli, a to nam je za života oboma bila želja – kaže Ibišević.

Kako su naveli iz Media centra Islamske zajednice u BiH, Ahmo je svojim djelom pokazao da dobrota i čestitost su pored Allahove nagrade, vrijedni i divljenje. Uprkos tragediji koja ga je zadesila nastavio je da se bori za svoju djecu, a ovakvim potezom ostaje trajno sjećanje na njih i nada u zadovoljstvo Allaha dž.š.

– Svima bih poručio da žive kao insani. Omladina treba da se školuje, da bude pametna, da ne dozvoli da im se desi ono što se mojoj djeci desilo – kazao je Ahmo Ibišević.

Inače danas se obilježava Dan vakifa u Bosni i Hercegovini. Cilj obilježavanja ovog datuma je podsjetiti se na sve vakife u Bosni i Hercegovini, a prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u BiH ovaj dan se obilježava od 1935. godine.