Home Novosti BiH AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ OGOLIO MILORADA: Ako Dodik ne priznaje Dejton, automatski se reaktivira...

AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ OGOLIO MILORADA: Ako Dodik ne priznaje Dejton, automatski se reaktivira Republika BiH, što znači da RS ne postoji

– Neprirodno bi bilo da Dodik hoće da raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, mada on nespretno koristi termine. Ako kaže da Dejtonski sporazum ne postoji, onda treba znati da u slučaju poništenja ugovora zbog njegovog neizvršenja, automatski se reaktivira prvo prethodno stanje, a to je Republika Bosna i Hercegovina. Znači Republike Srpske nema ako nema Dejtonskom sporazuma. Ona postoji temeljem Dejtonskom sporazuma i temeljem Ustava, kaže akademik Suado Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

On naglašava da pri tome treba znati da i opozicija “ovo isto tako odlično koristi i želi da prikaže da ustvari Dodik hoće da raspakuje Dejton, da priziva novu međunarodnu konferenciju”. To bi se, smatra Kurtćehajić, možda i moglo uraditi potezima koje Dodik radi, i koji ukazuju da je on u tom pogledu opasnost jer ako bi se desila nova međunarodna konferencija ne bi mogli bosanski Srbi računati na situaciju koju sad imaju iz dva razloga – zbog presuđenog genocida u Srebrenici, niza presuda skoro kompletnom vojnom i političkom vrhu RS-a, te zbog presude i Miloševiću za udruženi zločinački poduhvat.

– Drugi razlog je nešto za šta mislim da je naša delegacija propustila da uradi u Dejtonu. Prije Dejtona, u augustu 1992. bila je međunarodna konferencija. Potpisani su zaključci, a prvi je bio da nikakva teritorijalna osvajanja silom ostvarena neće imati nikakvih pravnih posljedica. Znači naša delegacija je propustila to, da kaže u Dejtonu idemo,možemo razgovarati o svemu, ali se ovaj princip koji je već potpisan mora usvojiti i onda ne bi mogao biti Prijedor, Zvornik, Rogatica, Višegrad, Foča, Srebrenica, Bratunac u entitetu koji se zove Republika Srpska, jer je direktno u suprotnosti sa ovim zaključkom, kazao je Kurtćehajić ističući da bi, kada bi se zaista desio novi dogovor i raspakivanje Dejtona, to išlo u korist BiH.

– Zbog toga opozicija neće da rizikuje. Dodik Republiku Srpsku i nacionalizam koristi da bi ostvario vlast. Dodik je čovjek koji je ’93. na Palama na Parlamentu prihvatio da ne postoji Republika Srpska. Mislim da bi Republika Srpska, sa svim ovim konotacijama, presudama, imala mnogo nepovoljniji položaj nego što ga sada ima, ističe Kurtćehajić koji dodaje da će se Dodik ponašati shodno odnosu snaga.

– Ako vidi da ima prolaz sa separatističkom i iredentističkom politikom, on bi to nastavio. Ako vidi da to ne može proći, Dodik će iznaći riječi da objasni da ide u drugom pravcu, da on nikad nije ni htio to. Nekad imam osjećaj da on dok priča mijenja mišljenje. On je zaista vrhunski manipulator i najznačajnije mu je da ostane na vlasti. Klima u Republici Srpskoj je prilično nacionalistička i tu se građani lijepe na nacionalističku retoriku, smatra Kurtćehajić, prenosi federalna.ba.

Na sastanak sa turskim predsjednikom Dodik je, prema njegovom mišljenju, otišao jer misli da bi više izgubio da se nije sastao:

– Problem je što je on ustanovio pravila. On je taj koji je tražio od svih stranaka da se ponašaju po određenom režimu, a onda kad je vidio da kalkulacija u određenim momentima ne bi bila dobra za interese koje on zastupa i za interese manjeg bh. entiteta, onda je jednostavno došao na razgovor.

Ističe da nije siguran u kojem je nivou međunarodna zajednica što se tiče BiH.

– Nisam siguran da smo trenutno prioritet, ali doći ćemo na red. BiH je preživjela mnoge teške situacije, pa preživjet će i taj neki vremenski tajming. Međutim, radi se o tome da je Dodik kumulirao toliko grijehova i mislim da Inzko nije smio otići iz BiH a da ga ne suspenduje. Siguran sam da ga nervira ova šutnja Schmidta jer ne zna šta mu se sprema. Da je Dodik na vrijeme suspendovan iz politike klima u BiH bi bila drugačija, naveo je Kurtćehajić te istakao “da Zagreb i Beograd moraju bosanske Srbe i Hrvate usmjeriti ka Sarajevu kao njihovom glavnom gradu”.