Home Novosti BiH AKADEMIK SLAVO KUKIĆ NAJAVLJUJE: Dragan Čović je sastankom u Mostaru poslao jasnu...

AKADEMIK SLAVO KUKIĆ NAJAVLJUJE: Dragan Čović je sastankom u Mostaru poslao jasnu poruku Bakiru Izetbegoviću…

Kukić kaže i kako su Nikšić, Konaković i Forto napravili grešku odlaskom Čoviću na noge.

Akademik Slavo Kukić gostovao je jutros u programu BHRT-a. “Slobodna Bosna” donosi dijelove njegove analize sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera Trojke u Mostaru.

Dragan Čović je sastankom u Mostaru poslao poruku Bakiru Izetbegoviću da mora biti kooperativniji, inače će on složiti vlast s drugima.

Kukić smatra da će Čović ipak ući u vlast sa SDA i SNSD-om jer je to već iskušani trio u kojem iako prema vani, navodno ima trzavica, unutra svako provodi tačno ono što želi.

S te strane Čović zna da ne bi imao smetnje u provođenju svojih zamišljenih planova za ostanak na vlasti.

Kukić kaže i kako su Nikšić, Konaković i Forto napravili grešku odlaskom Čoviću na noge.

On smatra da nije vjerovatno da će doći do sporazuma između Čovića i Trojke, jer sumnja da bi Trojka pristala na osnovni uvjet koji je jasno artikulirao Dragan Čović, a to je da sva mjesta u vlasti koja pripadaju Hrvatima pripadnu Hrvatima iz HDZ-a BiH, čime bi se, smatra Kukić, ugušilo i ono malo pluralizma koje postoji među Hrvatima u BiH.

Kukić podsjeća i da Trojka sebe smatra građanskom opcijom.

No, bude li pristala na tako radikalna odstupanja postoji opasnost da ih se sutra percipira kao bošnjačke političke partije, te upozorava da bi u tom slučaju njihovo vrijeme bilo na izmaku.

(SB)