Home Novosti AKO STE JE ZABORAVILI, CARLA DEL PONTE JOŠ JE TU: Njena izjava...

AKO STE JE ZABORAVILI, CARLA DEL PONTE JOŠ JE TU: Njena izjava o Erdoganu naljutit će mnoge u Turskoj

Protiv turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tokom ofenzive na Siriju, izjavila je Carla del Ponte

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji, za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji.

Ankara tvrdi da su cilj njihova napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle iz sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

“Nevjerovatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi tamo uništavao Kurde”, rekla je Carla Del Ponte, bivša švicarska državna odvjetnica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

– Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga – rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražne komisije za Siriju od 2012. do 2017. kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička podrška Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

(SB)