Home Archive Al-Issa odao počast šehidima Srebrenice: Nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi

Al-Issa odao počast šehidima Srebrenice: Nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi

Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige dr. Mohammed Al-Issa odao je počast žrtvama srebreničkog genocida u nedjelju, nastavljajući tako širenje poruka poslanih na njegovom nedavnom putovanju u Auschwitz, s ciljem podizanja svijesti o prijetnjama manjinama širom svijeta.

„Današnja posjeta Muslimanske svjetske lige šalje važnu poruku: Nikada nećemo dozvoliti ponavljanje onoga što se dogodilo u Srebrenici bilo kome, bilo gdje u svijetu”, rekao je dr. Al-Issa, koji je prepoznat kao lider u svijetu promocija umjerenog islama i međuvjerskih partnerstava.

„Ovo mjesto je mjesto tuge, ali i odlučnosti za muslimanski svijet. Podsjeća nas šta sile mržnje mogu učiniti ako dobri ljudi i oni koji su u položaju moći ne učine ništa kako bi ih zaustavili“, rekao je dr. Al-Issa. „Dužni smo štititi sjećanje i istinu o srebreničkom genocidu i masovnim zločinima nad Bošnjacima devedesetih, ne samo među muslimanima širom svijeta, već i za cijelo čovječanstvo.”

Al-Issa su u Memorijalnom centru dočekali predsjednik Upravnog odbora Ševket Hafizović, direktor Emir Suljagić, te predstavnici žrtava, svjedoka i članova porodica poginulih u genocidu.

„Memorijalni centar Srebrenica je institucija koja ima otvorena vrata za sve ljude koji priznaju zločin genocida, žele proaktivno podržati naše programe obrazovanja i širenja istine o genocidu, i spremni su zajedno s nama raditi na sprečavanju zločina da se genocid više ne ponovi“, rekao je Hafizović.

Dr. Al-Issa i Muslimanska svjetska liga jedni su od predvodnika u širenju istine i podizanju svijesti o žrtvama genocida. To djelovanje su smjestili u središtu međureligijskog dijaloga, kako u regiji, tako i na drugim mjestima širom svijeta.