Home Novosti Albin Kurti upozorava: “Ideja o razmjeni teritorija Srbije i Kosova je veoma...

Albin Kurti upozorava: “Ideja o razmjeni teritorija Srbije i Kosova je veoma živa u Beogradu”

“Razmjena teritorija je mrtva kao projekat, ali je ta ideja živa u zvaničnom Beogradu”, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za Al Jazeeru, prenosi Kljan Kosova.

“Razmjena teritorija nije rješenje. Ja je nikada ne bih prihvatio. To bi pogoršalo stvari. Ja želim demokratsko i mirno rješenje, a razmjena teritorija je put koji nas vodi u sukobe 1990-ih, koji ne bi ostao samo sukob između Kosova i Srbije, već bi se proširio i na Zapadni Balkan”, rekao je Kurti.

On je naveo i da mu se ne sviđa način vođenja politike kada predsjednici ili premijeri “misle da su srednjovjekovni monarsi i da teritoriju države smatraju privatnim vlasništvom”.

“Zato se protivim ovom modelu koji pogoršava stvari. Projekat teritorijalne razmjene konačno je propao, ali ideja nije mrtva i veoma je živa u Beogradu, jer sve susjedne zemlje poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije koje nisu integrisane u EU, Beograd nažalost smatra privremenim državama i imitirajući Rusku Federaciju želi da ojača svoje faktore u susjednim zemljama kako bi susjedi postali nefunkcionalni, ali je malo vjerovatno da će se to dogoditi sa Kosovom”, rekao je Kurti.

On je dodao da nezavisnost Kosova ostaje, da će se Kosovo ojačati kao država sa funkcionalnim institucijama, izaći iz ekonomske krize i kretati ka Zapadu, kao i da teži ulasku u NATO i EU.

Kurti je rekao da će se integracija kosovskih Srba dogoditi kroz ekonomiju, pomenuvši Beograd kao prepreku za to, pošto ih “koristi za svoje hegemonističke ciljeve”.