Home Novosti Albin Kurti zauzeo stav i odbrusio Escobaru i State Departmentu: “Više nema...

Albin Kurti zauzeo stav i odbrusio Escobaru i State Departmentu: “Više nema ustupaka Srbiji, Kosovo nećemo dijeliti po etničkim linijama!”

Traži

Početna/Vijesti
Vijesti
Albin Kurti zauzeo stav i odbrusio Escobaru i State Departmentu: “Više nema ustupaka Srbiji, Kosovo nećemo dijeliti po etničkim linijama!”

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da Kosovo više neće nuditi ustupke Srbiji tako da ga dijeli po etničkoj liniji, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom spremno da “pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid”.

“Kosovo je počelo proces normalizacije odnosa sa Srbijom 2011. godine i 11 godina kasnije odnosi nisu mnogo bolji nego prije deceniju. I za to postoji razlog zato što je Srbija podbacila u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, čak i veličajući ratne zločince umjesto da ih osuđuje. Bojim se da Srbija ovih dana nije ni demokratska ni nezavisna”, rekao je Kurti.

On je dodao da je to režim koji vodi “pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija”.

“Kosovo traži susjedske odnose sa Srbijom i spremni smo da pružimo ruku zemlji koja je počinila genocid nad nama, ako budu spremni da puste pesnicu. Ono što više ne nudimo su ustupci za podjelu naše zemlje po etničkim linijama. Ali, ako Srbija nije spremna da nas prizna jer su tako rekli, pet drugih zemalja EU nemaju šta da čekaju”, kazao je Kurti aludirajući na zahtjev Srbije i Sjedinjenih Država za formiranjem Zajedinice srpskih opština na sjeveru Kosova što u mnogoćemu podsjeća na Repubilu Srpsku u BiH.

Podsjećamo, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar već dugo vrši pritisak na kosovske vlasti i Albina Kurtija da ispuni zahtjeve Zapada po pitanju registarskih tablica i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, što bi zapravo bio veliki ustupak Srbiji.

“Bili smo vrlo jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obje strane. Od strane Kosova, mi smo zatražili jednogodišnji period implementacije da sprovedemo kampanju javnog obavještavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promijeni registarske tablice automobila. Pozivamo ih i da počnu sa stavljanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom na dnevni red. Ovo je zahtjev. Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera iz Kvinte, ovo je zahtjev i mi ćemo ostati čvrsti. Sa srpske strane smatramo da svaki protest treba da bude miran, a uklanjanje Srba iz institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ta pitanja”, rekao je Escobar.

I Escobarov nadređeni, Derek Chollet, vrši pritisak na kosovske vlasti da naprave ustupke Srbiji. On je u razgovoru sa Vučićem jasno rekao da su SAD razočarane odlukom Prištine da ne odloži primjenu odluke o tablicama.

“Dobri razgovori sa predsjednikom Vučićem. Podijelili smo naše razočarenje odlukom kosovskih vlasti da ne odlože odluku o registarskim tablicama; razgovarali smo o našoj posvećenosti da smanjimo tenzije, obezbijedimo napredak u dijalogu sa EU/normalizujemo odnose Kosova i Srbije i unaprijedimo eurointegracije Srbije”, naveo je Chollet jučer.