Home Novosti “ALEKSANDRE, TO JE ZA NAS…”: Plenković otkrio šta je direktno u lice...

“ALEKSANDRE, TO JE ZA NAS…”: Plenković otkrio šta je direktno u lice rekao Vučiću kada su se sreli u Davosu

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj gdje se danas susreo i sa predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem.

Nakon susreta, Plenković je otkrio o čemu je razgovarao sa liderom susjedne države.

“Iskazao sam nezadovoljstvo s informacijom da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Ukazali smo da je taj zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država nama neprihvatljiv i da je taj potez za Hrvatsku sigurno signal koraka unatrag u našim odnosima, a ne unaprijed. A sve to u svijetu svih naših napora koje radimo i za normalizaciju odnosa za unaprijeđenje gospodarske suradnje, jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji i položaja srpske manjine u Hrvatskoj. Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za ratne zločine, ali ovakav potez s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala za Hrvatsku je neprihvatljiv”, rekao je Plenković.

Važni susreti

Podsjetimo, u utorak se sastao s glavnim tajnikom OECD-a te s premijerima Crne Gore, Gruzije i Lihtenštajna. Plenković je kazao novinarima da je Svjetski ekonomski forum u Davosu “prigoda da svi zajedno analiziramo svijet u bitno izmijenjenim okolnostima”.

Sastao se s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom i s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem, a razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i energetskoj saradnji te o sigurnosnim temama. S gruzijskim kolegom Plenković je, kako je kazao novinarima, razgovarao i o “dinamici reakcija” na gruzijsko podnošenje zahtjeva za članstvom u EU-u.