Home Novosti BiH Alexander Langer – u smrt zbog statocida nad Bosnom i Hercegovinom

Alexander Langer – u smrt zbog statocida nad Bosnom i Hercegovinom

Na današnji dan prije 23 godine, 3. jula 1995. godine na domak Firence je nasilno napustio ovaj svijet i otišao na bolji svijet Alexander Langer, italijanski novinar, pisac, mirovni aktivista, ali prije svega čovjek.

Ugledni bosanski profesor iz Kanade odbrusio Igoru Crndaku kao niko do sada: To što radite je nastavak morbidne velikosrpske politike!

Piše: Emir Ramić

Otišao je na bolji svijet jer nije mogao više trpiti ovosvjetski zločin nad Bosnom i Hercegovinom, zločin nad najhumanijom egzistencijom jednih sa drugim, ne jednih pored drugih. Na ceduljici na kojoj je hrabro obrazložio vlastitu presudu i najtežu kaznu, je poručio: “Molim vas oprostite mi, ali ja više ne mogu“. Bosnu su ubili, odlazi i Alex”.

Alex je svojom največom žrtvom opomenuo ono malo moralnog svijeta da se nad državom Bosnom i Hercegovinom provodi statocid neviđenih razmjera. Radi se o pokušaju ubojstva države, koji još traje, sa namjerom da se ona iskorijeni, dakle genocid nad državom.

Pod napadom su od strane udružene antidržavne koalicije svi elementi na kojima je zasnovana svaka država. Pod napadom je i kultura pamćenja sa ciljem izjednačavanja žrtve i zločinca. Ovaj opasni napad na državu Bosnu i Hercegovinu niko namjerno i ne pominje, kao što je zaboravu prepušteno herojsko djelo Alexandra Langera.

Alex ostaje trajuća opomena antibosanskim koalicijama o neuništivosti Bosne i Hercegovine. Istovremeno Alexova žrtva je opomena svijetu da bez slobodne, jedinstvene, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine nema slobodnog i demokratskog svijeta. Alex zaslužuje mnogo više od prijatelja ideje Bosne i bosanskog duha.