Home Novosti BiH ALIJA TABAKOVIĆ O IZBORIMA: “Desila se krađa u Srebrenici, odluka CIK-a je...

ALIJA TABAKOVIĆ O IZBORIMA: “Desila se krađa u Srebrenici, odluka CIK-a je očekivana”

Kazao je da će se obratiti Apelacionom odjeljenju Suda BiH s obzirom na to da je oko 50 posto glasača glasalo putem pošte izvan BiH i to su glasovi koji će opredijeliti pobjednika kako za načelnika, tako i za skupštinsku većinu.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj sjednici odluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici te na dva mjesta za glasanje u odsustvu, javlja Anadolija.

Alija Tabaković, kandidat za načelnika opštine Srebrenica ispred koalicije “Moja adresa Srebrenica”, kaže za Anadoliju da je odluka CIK-a očekivana.

“Dobro je da se obistinilo ono o čemu smo mi pisali žalbe i na šta smo upozoravali, da je povrijeđeno izborno pravilo i da se desila krađa u Srebrenici”, kaže Tabaković, koji dodaje da nije zadovoljan dijelom odluke koja se odnosi na glasanje putem pošte.

Kazao je da će se obratiti Apelacionom odjeljenju Suda BiH s obzirom na da je oko 50 posto glasača glasalo putem pošte izvan BiH i to su glasovi koji će opredijeliti pobjednika kako za načelnika, tako i za skupštinsku većinu.

“Negdje oko 800 koverti, bar za Bošnjake, nije na vrijeme poslato i nije na vrijeme vraćeno u Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je Tabaković.

Prema riječima Tabakovića, “ovo je prvi put da je CIK valjano odradio posao na terenu” i pokazao da se “ne može prekrajati volja građana”.

“Ovo je prvi put da se stavilo do znanja da se ne može prekrajati volja građana i da se za to ne snosi odgovornost. Mi još nismo vidjeli odluku i kakvi su detalji. Treba povesti računa o odgovornosti onih koji su krali i omogućili krađu, a to je prije svega OIK. Bilo bi neodgovorno da ova općinska komisija provodi izbore, budući da oni snose najveći dio odgovornosti, jer nisu proveli izbore u skladu sa zakonom”, smatra Tabaković.

Na današnju odluku CIK-a Tabaković očekuje brojne reakcije, ali dodaje da je koalicija “Moja adresa Srebrenica” i prije samih izbora upozoravala javnost na neregularnosti.

“Mi smo od samog početka upozoravali na neregularnosti. Upozoravali smo na neregularnosti koje su se dešavale u predizbornom procesu, kao i na dan izbora”, rekao je Tabaković.

On je dodao da Bošnjaci u Srebrenici i politički predstavnici Bošnjaka u ovom gradu očekuju da izbori budu fer i korektni, a rezultate će prihvatiti kakvi god da budu.

“Mi smo samo zahtijevali da se izbori provedu u fer i poštenoj atmosfeti. Ko god da bude pobjednik u takvoj situaciji, mi ćemo prihvatiti rezultate i nećemo praviti nikakav problem”, poručio je Tabaković.

(SB)

Previous articleCRNI GRUJA SE BOJI PORAZA: Mladen Grujičić o poništavanju izbora u Srebrenici
Next articleZBOG ODLUKE CIK-A: Milorad Dodik najavio bojkot izbora 2022. godine
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.