Home Novosti BiH Ambasada SAD-a zaprijetila Dodiku: Bilo koji pokušaj podjele BiH će biti…

Ambasada SAD-a zaprijetila Dodiku: Bilo koji pokušaj podjele BiH će biti…

Ni Daytonom ni Ustavom BiH entitetima nije data mogućnost otcjepljenja, poručili su iz Ambasade SAD-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na protestima koji su održani u Banjoj Luci ponovo je prijetio otcjepljenjem tog entiteta.

– Jednog dana odnijet ćemo 49 posto Bosne i Hercegovine. Nemoguće je graditi život sa ljudima koji žele da nam ukinu Republiku Srpsku, kazao je tom prilikom Dodik.

Podsjećamo, skup je organizovan zbog odluke Centralne izborne komisije BiH da se ponovo prebroje svi ghlasovi za predsjednika RS-a.

Tim povodom reagovala je Ambasada SAD-a u BiH, podsjetivši Dodika na ovlaštenja koja ima, odnosno koja nema RS kao entitet.

– Izborne institucije imaju obavezu da osiguraju integritet izbornog procesa, uključujući i ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere koje zahtijevaju okolnosti. SAD poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste. Oni su dio demokratije.

Međutim, nema opravdanja da odgovor na poduzimanje standardnih i uobičajenih mjera s ciljem očuvanja integriteta izboirnog procesa bude opasna i neodgovorna retorika o secesiji, koju smo mogli čuti u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Zvaničnici u BiH trebaju poštovati demokratske procese, kao i institucije koje osiguravaju da se čuje glas naroda. Trebaju prestati širiti netačne informacije biračima o izbornom procesu u BiH.

SAD su posvećene principima Dejtonskog sporazuma, da je BiH demokratska, multiuetnička, suverena i nezavisna država, sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Ni Dayton, kao ni Ustav BiH ne daju mogućnost otcjepljenja entitetima.

Bilo koji pokušaj podjele BiH predstavlja narušavanje Dejtonskog sporazuma i nosiće teške posljedice, stoji u poruci Ambasade SAD-a.