Home Novosti BiH AMERIČKA AMBASADA JASNO I PRECIZNO: “Veličanje bilo kojeg ratnog zločinca je neprihvatljivo”

AMERIČKA AMBASADA JASNO I PRECIZNO: “Veličanje bilo kojeg ratnog zločinca je neprihvatljivo”

Povod za reakciju je bilo veličanje Sakiba Mahmuljina.

Američka Ambasada u BiH osudila je kao neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca koje vrše bošnjački političari.

– U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje. Negiranje ratnih zločina, te slavljenje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, naveli su iz Ambasade SAD u BiH nakon što su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović veličali komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina osuđenog za zločine nad Srbima.

Iz Ambasade SAD u BiH ukazuju da takvi potezi vrijeđaju žrtve iz svih etničkih grupa i nanose bol njihovim porodicama, te predstavljaju prijetnju bezbjednosti BiH, prenosi Oslobođenje.

Iz ovog diplomatskog predstavništva su napomenuli da zločini pojedinaca ne mogu nositi kolektivnu stigmu.

– U isto vrijeme, moramo se podsjetiti da presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Zvaničnici imaju obavezu da se uzdrže od retorike podjela i pozivamo ih sa svih nivoa da preduzmu konkretne korake na promovisanju pomirenja, te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za sve građane BiH, navedeno je u odgovoru na upit portala “Dnevno”.

Ministrica Turković veličala je Sakiba Mahmuljina kojeg je Sud BiH prvostepeno osudio za ratne zločine u BiH na deset godina zatvora. Nakon Turković, isto je učinio i ministar Hadžović.

– Nikada se nećemo i ne smijemo odreći naših heroja i velikana, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, objavio je Hadžović na “Facebook” profilu uz priložene fotografije Mahmuljina na kojima piše da je on “heroj, a ne zločinac”.

O ovome se oglasio i HDZ BiH navodeći da je to sramota zbog funkcije koju Hadžović obavlja.

– Smatramo skandaloznim i krajnje uvredljivim ovakav javni stav Hadžovića kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je zvaničnik u izvršnoj vlasti ovog kantona. Osoba koja je na čelu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i “patriotski opravdani”, navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Mahmuljin je nepravosnažnom presudom proglašen krivim po komandnoj odgovornosti jer je tokom rata bio komandat Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu bila i jedinica “El mudžahedin”, sastavljena od dobrovoljaca iz islamskih zemalja koji su počinili ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, piše Srna.

(SB)

Previous articleSONJA BISERKO, NAKON BIDENOVOG PISMA KOJE JE ZALEDILO SRBIJU: “Ovaj vakuum koristi Vučiću da realizuje svoje ciljeve. U ovom slučaju Кosovo…”
Next articleSrceparajuće slike iz Srebrenice prije opsade: Velid je bio sedmi razred…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.