Home Novosti BiH Američka ambasada u BiH se oglasila o novim sankcijama, otkrili su šta...

Američka ambasada u BiH se oglasila o novim sankcijama, otkrili su šta je radio Milorad Dodik

Dodik je zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom, kažu iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost nakon što je Ministarstvo finansija SAD, putem Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), uvelo je sankcije mreži ljudi i kompanija bliskih predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

– Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekli su iz Ambasade SAD-a.

Dodali su da je Dodik zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom.

– Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivanja pojedinaca na odgovornost za svoje postupke. Osobe ili subjekti koji sudjeluju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije, saopćeno je.